Logotips d'organismes oficials
blank

Arturo Gaya ens propose 50 raons per estimar l’Ebre

La Posada Roda de Beseit va albergar la presentació de l'última obra del músic i periodista de l'Ebre. Una trentena de persones va assistir a un acte on no va faltar la música lligada al riu

Video Thumbnail
Arturo Gaya ens proposa 50 raons per estimar l'Ebre
La Posada Roda de Beseit va acollir el passat divendres la presentació de L'Ebre, 50 raons per estimar-lo. Darrere d'este llibre de viatge trobem la ploma d'Arturo Gaya, periodista conegut sobretot per la seua faceta musical als Quicos, i les imatges de Maria Elena Maureso. Un llibre publicat per l'

La Posada Roda de Beseit va acollir el passat divendres la presentació de L’Ebre, 50 raons per estimar-lo. Darrere d’este llibre de viatge trobem la ploma d’Arturo Gaya, periodista conegut sobretot per la seua faceta musical als Quicos, i les imatges de Maria Elena Maureso. Un llibre publicat per l’editorial Cossetània i que ha pujat riu amunt fins arribar al Matarranya, on s’ha viscut la primera presentació fora de les Terres de l’Ebre. Este acte cultural, impulsat des de l’associació d’Empresaris Turístics de Beseit, va reunir una trentena de persones, les quals no sol van descobrir algunes de les raons que se’ns proposen per a estimar l’Ebre, sinó que també van xalar d’algunes cançons estretament vinculades al riu.

Precisament, Arturo Gaya va considerar que ‘L’Ebre, 50 raons per estimar-lo’ «és una guia personal on cada capítol és una raó per apropar-se a l’Ebre. L’Ebre, com tots els rius, necessiten activistes que lluiten pels rius vius. I la manera més eficient de defensar un riu és primer coneixent-lo, i després estimant-lo». Esta guia de viatge són 50 capítols que van des del naixement de l’Ebre, «una mica més amunt de Fontibre, al Pico de Tres Mares, fins a la seua desembocadura, a l’Illa de Buda». Entre estes 50 raons, trobem un capítol dedicat exclusivament al Matarranya, si bé «el Matarranya està molt ben representat a este llibre perquè hi ha tres capítols que d’una forma o altra parlen d’ell», va afegir Gaya.

L’Ebre és un riu de més de 930 quilòmetres. I en tot este recorregut «hi ha una diversitat de paisatges i colors increïble, des de llocs frondosos a autèntics deserts», com ara las Bardenas Reales. Arturo Gaya va recordar que «l’Ebre passe per set administracions diferents, i cada administració ha cuidat del seu trosset d’Ebre». Un riu que, tot i esta separació administrativa, ha servit de nexe d’unió, fins al punt d’existir una «identitat riberenca que ens uneix a tots aquells que hem nascut a la conca de l’Ebre». Llaços culturals, paisatgístics, històrics i inclús llegendes que han pujat i han baixat per l’Ebre. Precisament, i durant la presentació del llibre, Gaya i Maureso van interpretar unes jotes, un d’estos llaços culturals que pivoten al voltant del riu.

Video Thumbnail

Jota de La Colometa – Presentació 50 raons per estimar l’Ebre

La Posada Roda de Beseit va acollir el passat divendres la presentació de L'Ebre, 50 raons per estimar-lo. Darrere d'este llibre de viatge trobem la ploma d'Arturo Gaya, periodista conegut sobretot per la seua faceta musical als Quicos, i les imatges de Maria Elena Maureso. Un llibre publicat per l'

Conèixer, estimar, protegir
Esta guia també busque defensors de l’Ebre. Per a l’autor, la societat «hem donat un pas endavant molt bonic. Fa uns anys es deia que els rius morien al mar. Avui en dia, molta gent sap que un riu no mor al mar, sinó que li dóna vida i el fa més fort». Tot això, gràcies a «una nova cultura de l’aigua que entre tots els defensors de l’Ebre hem anat forjant. Els del sud, defensant el Delta. Aquí, lluitant contra el bombeig. I més amunt, denunciant les problemàtiques dels embassaments». Gaya també va parlar de com créixer a la vora d’un riu com l’Ebre et marque com a persona. I és que «el riu esdevé el teu paisatge, els teus records i la teua banda sonora. És el lloc que t’estimes i on voldries viure molts anys i dignament».

La presentació del llibre d’Arturo Gaya i Maria Elena Maureso ha segut la primera proposta que fa l’associació d’Empresaris Turístics de Beseit després d’un estiu molt actiu. De fet, durant els divendres d’este estiu han programat una sèrie de visites guiades pel nucli històric de Beseit. Unes visites que Nuria Millán, que va ser la persona encarregada de fer la presentació de l’acte, va destacar que «han funcionat molt bé i han tingut molt bona resposta». És per això que no descarten que de cara al pròxim estiu es pugue repetir l’experiència. Estes visites guiades, que donades les restriccions per la pandèmia estaven limitades a un màxim de 20 persones, van agradar molt al visitant de Beseit.

R. LOMBARTE
blank Mitjans blank