Logotips d'organismes oficials

La professora Pepa Nogués serà distingida amb el Premi Franja 2020

L'acte d'entrega del reconeixement es viurà el dia 7 de desembre a Calaceit, coincidint amb la clausura de les Jornades Culturals que ha impulsat este any ASCUMA

Pepa Nogués, la tercera per l'esquerra, serà reconeguda el pròxim 7 de desembre a la sala de plens de l'ajuntament de Calaceit. | Foto: NDM

La professora de català Pepa Nogués serà distingida amb el Premi Franja 2020. Així ho ha anunciat la Iniciativa Cultural de la Franja a través d’un comunicat, avançant també que l’acte d’entrega d’este reconeixement es viurà el dimarts 7 de desembre a Calaceit, coincidint amb l’acte de clausura de les intenses Jornades Culturals del Matarranya que ha impulsat ASCUMA al llarg del present 2021. Un acte de clausura que es viurà durant el Pont de la Puríssima a la Sala de Plens de l’ajuntament de Calaceit, i que es complementarà amb la conferència impartida per Josep Joan Moreso, tortosí i catedràtic de Filosofia del Dret, ex rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El premi ‘Franja 2020’ recau en Pepa Nogués per la seua intensa trajectòria cultural i formativa a les comarques d’Aragó i les Terres de l’Ebre.

Des de l’Associació Cultural del Matarranya, Celia Badet va explicar que «el dia 7, a partir de les sis de la tarde, viurem la cloenda d’estes Jornades Culturals», les quals enguany han tingut una llarga durada en el temps, intercalant propostes virtuals amb altres de presencials. L’acte de clausura d’este intens programa començarà amb una xarrada sobre llengua i cultura a càrrec de Moreso, i es complementarà amb l’entrega d’este Premi Franja i una actuació musical. Durant la seua trajectòria, Pepa Nogués ha estat, entre altres coses, comissària de l’exposició ‘Desideri Lombarte: ataüllar el món des del Molinar’ o impulsora, de la mà de Montse Gimeno, Hèctor Moret i Ricard Solana de ‘La llengua catalana a Aragó’. Ha treballat en la recuperació d’arxius municipals, així com en la dinamització dels horts escolars.

Unes jornades úniques
Enguany, i donada esta situació de pandèmia, l’Associació Cultural del Matarranya ha impulsat unes Jornades Culturals una mica especials. I és que al llarg de tot l’any s’han intercalat activitats presencials amb altres que es podien seguir exclusivament de forma virtual. Celia Badet va explicar que «quan fas una xarrada o fas un acte de caràcter cultural, interesse fer-ne la major difusió possible. I a través de les xarrades i propostes virtuals, hem tingut major resposta, major varietat i una programació més extensa en el temps». D’aquí que de cara «al pròxim any volem tindre continuïtat en estes propostes virtuals, i ja tenim pensades algunes intervencions, entre elles alguna actuació musical». L’Associació Cultural del Matarranya porte des de l’any 1989 treballant per la cultura i la llengua de la nostra comarca.

R. LOMBARTE
Mitjans