Logotips d'organismes oficials

La capital del Matarranya reivindique la figura de la soprano Elvira de Hidalgo

La Casa de Cultura acull la presentació d'un llibre i una pel·lícula que versen sobre esta il·lustre veïna de Vall-de-roures

Video Thumbnail
20211210 Jornades Elvira Hidalgo Valde 1
La Casa de Cultura de Vall-de-roures va albergar el passat 4 de desembre unes jornades que van versar sobre una de les seues veïnes més il·lustres. Ens referim a Elvira Juana Rodríguez Roglán, o Elvira de Hidalgo, que no sol va ser la mestra de cant de la cèlebre Maria Callas, sinó que va ser una au

La Casa de Cultura de Vall-de-roures va albergar el passat 4 de desembre unes jornades que van versar sobre una de les seues veïnes més il·lustres. Ens referim a Elvira Juana Rodríguez Roglán, o Elvira de Hidalgo, que no sol va ser la mestra de cant de la cèlebre Maria Callas, sinó que va ser una autèntica diva de l’òpera. Esta va ser una de les grans conclusions a la qual es va arribar en les jornades viscudes a Vall-de-roures, que per un costat va comptar amb la presentació del llibre ‘Elvira de Hidalgo. De prima donna a maestra de Maria Callas’, i també amb la projecció del documental ‘Elvira de Hidalgo. Donare la Divinità’. Juan Villalba, autor del llibre, va ser l’encarregat d’obrir unes jornades en les que també va assistir Vicky Calavia, directora de la pel·lícula documental sobre la figura d’esta il·lustre matarranyenca. De fet, la jornada va acabat amb un debat sobre esta emblemàtica soprano.

Juan Villalba va oferir una amena xarrada sobre Elvira de Hidalgo, i en ella va parlar del seu perfil professional però també del seu perfil més humà i rosa. L’autor va destacar que «el llibre està estructurat en dos parts. Una primera part que tracte de l’Elvira de Hidalgo artista i una segona part que ens parle de l’Elvira de Hidalgo mestra de Maria Callas». I és que com bé va apuntar Villalba, «darrere de la que va ser mestra de la gran Maria Callas hi havia una altra gran diva de l’òpera que va triomfar pels grans escenaris de tot el món», des del Covent Garden de Londres al Metropolitan de Nova York, La Scala de Milà, el Teatro Colón de Buenos Aires, El Liceu o el Teatro Real. Una Elvira de Hidalgo que «va cantar amb les grans veus de la història de l’òpera, des de Caruso a Chaliapin, Titta Ruffo, Miguel Fleta, Hipólito Lázaro i altres grans veus», va defensar Juan Villalba.

El mateix autor va entendre que «per arribar a ser esta gran mestra”, Elvira de Hidalgo «va ser primer una gran soprano, ja que el mètode d’ensenyament era empíric». Precisament, a través del seu llibre Juan Villalba pretén posar en valor la figura d’Elvira de Hidalgo, a qui caldria posar a l’alçada de Pilar Lorengar. Tot i això, i «encara avui, a Espanya, Elvira de Hidalgo és una gran desconeguda». El llibre sobre esta il·lustre del Matarranya té rigor científic i recorre tota la trajectòria professional de la soprano, però també incorpore «la cara més humana d’una gran soprano». Un llibre de més de 600 pàgines que incorpore molta documentació i algunes fotografies de la il·lustre cantant. Una trajectòria incontestable que Elvira de Hidalgo va aconseguir «per la seua constància, per tindre una veu portentosa i per un puntet de sort que tots necessitem a la vida».

Juan Villalba va agrair a la Fundación Valderrobres Patrimonial la seua col·laboració en la documentació del llibre, així com el paper de Fórcola per l’edició de l’obra.

R. LOMBARTE
Mitjans