Logotips d'organismes oficials

L’Home dels Nassos reapareix per Queretes per a olorar les mentides dels més menuts

La cultura popular diu que l'Home dels Nassos té tants nassos com dies li queden a l'any. A Queretes, olore les mentides dels xiquets i reparteix figues seques

L'Home dels Nassos va estar per Queretes i va olorar el cap de tots els xiquets per a saber si havien dit mentides. Foto: R. Lombarte

Diu la tradició popular que el 31 de desembre, a la plaça del poble, hi ha un home que té tants de nassos com dies li queden a l’any. Desconeixem si va passar per tots els pobles del Matarranya o no, però la realitat és que a Queretes se’l va veure i els xiquets l’esperaven amb molt d’entusiasme. Un personatge que se’l reconeix bastant de pressa: despentinat, malfarjat i amb un nas molt generós. Un nas acorde a una gran habilitat, que és olorar les mentides que hem dit al llarg de l’any. D’esta manera, per confondre a l’Home dels Nassos i que no s’emporte als xiquets que han dit mentides, al poble es va preparar una foguera on els xiquets van cremar totes les mentides que havien dit i que l’olor del fum despistés a l’Home dels Nassos. Al final, de xiquet no se’n va emportar cap. I com a premi per no haver dit mentides, a cada un d’ells li va regalar una figa seca.

L’Home dels Nassos és un personatge més de la tradició oral de la nostra comarca. Queretes, en el seu dia, va decidir teatralitzar la festa. I d’això farà més de 10 anys. En este sentit, María Jesús Riba, que és veïna de Queretes i la persona que es va encarregar de narrar la història, va dir que “és un dia molt esperat pels xiquets del poble”, perquè “al final, és una cosa diferent de totes estes celebracions que vivim als Nadals. L’Home dels Nassos és tot el contrari al Pare Noel, a la visita dels Patges Reals o al Tronc de Nadal”. És com una antítesi d’estes festes. Un personatge que “arribe aquí l’últim dia de l’any i s’emporte als xiquets que diuen mentides”. Un personatge que viu al bosc, a dins d’un arbre que té fulles en forma de nas i del qual surt l’últim dia de l’any. L’Home dels Nassos va entrar per Queretes l’última tarde del 2021, amb el nas una mica atrofiat pel fum de tantes mentides.

Per a confondre a l’Home dels Nassos, Queretes fa un ritual bastant curiós. Riba va concretar que “aquí cremem les mentides. L’Home dels Nassos té un nas bastant gran i, per tant, l’olfacte el té molt bo. I per a evitar que olore les mentides que hem dit al llarg de l’any, les cremem a la foguera“. De quina manera? A cada xiquet i a cada adult se li done una corda. I en ella han de fer un nugo per cada mentida que han dit al llarg de l’any. “De totes formes, als xiquets els hi recomanem que posen algun nugo de més, per si de cas no es cremen bé al foc o se’ns ha oblidat incloure alguna mentida”. Una vegada s’han cremat totes, podem anar a buscar l’Home dels Nassos pel poble sense por, perquè les nostres mentides se les ha endut el vent. De fet, l’Home dels Nassos va olorar el cap dels xiquets del poble i no va identificar cap mentida. Com a premi per ser bons, va repartir una figa seca a cada xiquet.

Una vegada feta la faena, l’Home dels Nassos va marxar per on havia vingut i es va amagar al Port al seu particular refugi: un arbre que s’obre cada 31 de desembre i que té fulles en forma de nas.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans