Logotips d'organismes oficials

Les dones del Matarranya tornen a prendre els carrers per Santa Águeda

Com cada 5 de febres, les dones del Matarranya han celebrat Santa Àgueda, la patrona de les dones, una festivitat molt arrelada a la comarca.

Video Thumbnail
Santa Águeda
Santa Àgueda va ser una verge i màrtir del segle III. La seua festivitat se celebra el 5 de febrer i, habitualment se la representa portant una safata amb els seus pits tallats, recordant així com va ser torturada, però també se l'ha representat com a protectora contra el foc, amb una torxa o bastó

Santa Àgueda va ser una verge i màrtir del segle III. La seua festivitat se celebra el 5 de febrer i, habitualment se la representa portant una safata amb els seus pits tallats, recordant així com va ser torturada, però també se l’ha representat com a protectora contra el foc, amb una torxa o bastó en flames, o una espelma, símbol del poder contra el foc. Seguint aquest motiu, a la comarca del Matarranya hi ha una dolça tradició, menjar les típiques mamelletes que, com el seu nom indica, representen els pits de la màrtir i en algunes localitats, les dones encenen una foguera per a honorar a la verga.

Una tradició molt arrelada a la comarca que enguany, després de l’aturada obligada a causa per la pandèmia s’ha tornat a recuperar. A la capital del Matarranya, les dones es van reunir el dia 5 de febrer, dia de la patrona de les dones, a la plaça Santa Àgueda vestides amb el vestit regional, des d’allí van pujar a la Santa fins a l’església on el capellà els va oferir una missa en honor a la verge i en acabar van repartir les tradicionals mamelletes. Altres municipis, com Beseit van decidir mantenir només els actes litúrgics, a Fontdespatla la festa també es va reduir a una missa i el repartiment del pa beneit, mentre que a Calaceit les dones van poder gaudir d’una xocolatada a la plaça Espanya amenitzada per la xaranga SSB i un missa en honor a Santa Àgueda on es van repartir les relíquies.

A Pena-roja, per la seua banda la junta va organitzar una tarda de convivència amb una xocolatada i jocs per a les dones. I com no podia ser d’una altra manera, també van repartir les «mamelletes» entre les assistents. A La Freixneda, a més de la processó i la missa, la comissió va organitzar un teatre per a totes les dones. En acabar van encendre la foguera i es van repartir les mamelletes.

REDACCIÓ
Mitjans