Logotips d'organismes oficials

Pena-roja cree els seus ‘dimonis’ per a reviscolar la festa de Sant Antoni

L'empresa de costura 'Retazos Artesanía' ha segut l'encarregada de dissenyar estos 20 vestits, inspirats en la roba i caputxes de sac del Sant Antoni del Matarranya

Pena-roja cree els seus ‘dimonis’ per a reviscolar la festa de Sant Antoni
Pena-roja ha creat 20 vestits de diable que eixiran per a celebrar la festa de Sant Antoni. Foto: NDM

Per Sant Antoni, a pas de domini. Una de les festes més arrelades i al mateix temps més boniques del Matarranya és Sant Antoni. Enguany, tot i la situació excepcional de pandèmia, alguns municipis del territori van decidir reprendre l’activitat festiva, bé recuperant les fogueres, bé celebrant la benedicció dels animals, bé rescatant eixos ditxos tan populars. Pena-roja és un dels pobles que este 2022 ha tingut Sant Antoni. El va celebrar una mica a deshora. Concretament, un 5 de març. Es va encendre foguera, es va fer rostida de xoriços, es va repartir el panoli i no va faltar beneir els animals domèstics i el ball popular. A la vegada, uns dies abans de la festa, Pena-roja va presentar els seus dimonis. 20 vestits fets en roba de sac i inspirats en el Sant Antoni del Matarranya. Uns diables que tenen intenció d’aparèixer tots els anys per a la festa del foc i cremar la barraca.

L’empresa Retazos Artesanía ha segut l’encarregada de dissenyar estos vestits. Un encàrrec fet des del mateix ajuntament i que busque rellançar una de les festes més boniques i participatives de tot l’any a Pena-roja. En este sentit, Sara Lombarte, de ‘Retazos Artesanía’, va explicar que «fa uns anys, els jóvens del poble van decidir aixecar la barraca, que és una tradició molt lligada a la comarca dels Ports». A l’hora d’encendre la barraca, una estructura feta amb pins i vestida de branques de pi i de carrasca, ixen els diablets, que porten lligat a Sant Antoni i el passegen per tot el poble. «Pena-roja no té vestits de diable. Els hi deixaven els veïns d’Herbers. I ara han fet este pas i han decidit fer uns vestits propis» similars als que tots els anys ixen pels carrers de la Torre, La Freixneda i Ràfels. Vestits de roba de sac de dos talles diferents i que reapareixeran tots els anys per a la festa del foc.

A l’hora d’elaborar els vestits de dimoni, Sara Lombarte es va inspirar en la indumentària tradicional i els traçats dels diables que tenim al nostre territori. De fet, ‘Retazos Artesanía’ es va encarregar l’any passat de fer uns vestits per a la Comarca del Matarranya sobre la festa de Sant Antoni. En alguns municipis del nostre territori, Sant Antoni és difícil de concebre sense estos personatges de l’inframón. A Ràfels i a la Torre ixen per a la plega, mentre que a La Freixneda fan córrer als més menuts del poble a la vora de la foguera. A La Portellada els diables estan vinculats al correfoc, mentre que a Vall-de-roures tenim les Diableres. Pena-roja també té el seu diable, però sol eixir per a la Festa de Carnistoltes. Ara, els dimonis s’han multiplicat de bona manera, i la previsió és que de cara al pròxim Sant Antoni puguen cremar la barraca i viure una festa com cal.

Per a presentar els ‘dimonis’ en societat, Pena-roja va organitzar una sessió fotogràfica per diferents racons del poble.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans