Logotips d'organismes oficials

El Matarranya es pinte de morat durant la commemoració del 8 de març

Diferents poblacions van convocar concentracions, actes reivindicatius i culturals durant el 'Dia de la Dona'. Massalió immortalitze un mural feminista. L'acte central de la província es va celebrar a Galve

Les dones de Massalió han pintat un mural per a commemorar el 8M. Foto: CSA l'Argilaga

El passat 8 de març, el Matarranya es va pintar de morat per commemorar el Dia de la Dona. Diferents municipis del territori van convocar concentracions i actes per reivindicar el paper de la dona a la societat i denunciar les desigualtats de gènere. Es va fer concentració a les portes de la Comarca del Matarranya, on es va penjar un enorme llaç morat i posteriorment es va llegir un manifest. A Pena-roja també hi va haver concentració a les portes de la Casa Consistorial, on van assistir unes 35 persones i on hi va haver lectura de manifest. Al mateix temps, i al llarg del mes de març s’han programat diferents activitats, entre elles la marxa de la dona, una presentació literària i un taller de relaxació per a la dona a càrrec d’Ana Omella. També hi va haver activitats a la Vall per a tots els públics, mentre que a Vall-de-roures s’ha dissenyat un programa al llarg de tot el mes que combine actuacions teatrals, així com un taller de grafits que està previst per al pròxim 27 de març.

Precisament, una de les accions més vistoses que es van viure al Matarranya va ser l’elaboració d’un mural feminista a Massalió. És una iniciativa que ha anat a càrrec del CSA l’Argilaga amb la col·laboració de l’Escola d’Adults i el consistori. Un mural que porte el lema ‘Juntes som més fortes‘, i que s’ha pintat al costat de les piscines. Sobre l’acció, Laira Gonzalo, del CSA l’Argilaga, va dir que «se’ns va acudir pintar un mural amb la col·laboració de totes les dones del poble que volguessen participar-hi. Vam triar un punt pel qual passe bastanta gent, com és la zona esportiva i educativa». Al mural apareixen representades diferents figures que recorden les dones de Massalió, com ara el perfil d’una dona amb panistre al cap, i elements que representen activitats o treballs que ocupen les dones de la població. L’elaboració del mural va reunir a 19 dones, i al llarg de l’activitat «van eixir noves idees per continuar pintant a la paret en els pròxims anys». El mural té 9 metros d’amplada.

Durant el 8 de març hi va haver més activitats. Fórnols va fer concentració, i a Valljunquera es va viure la projecció d’una pel·lícula i es va fer una xocolatada. L’acte central de la Diputació Provincial es va fer enguany a Galve, on hi va haver la lectura d’un manifest i es va presentar un mural reivindicatiu.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans