Logotips d'organismes oficials

Lluís Rajadell, protagonista d’un taller d’escriptura al IES Matarranya

Aprofitant el dia de la Llengua Materna, els estudiants de 3er de la ESO han tingut la visita de l'escriptor del Matarranya, guanyador de l'últim premi Guillem Nicolau amb 'Terra Agra'

L'escriptor i periodista Lluís Rajadell, acompanyat dels estudiants de 3er de la ESO de l'institut. Foto: R. LOMBARTE

Coincidint amb les activitats de la Festa de la Llengua Materna, la biblioteca Desideri Lombarte del IES Matarranya va albergar el passat 24 de març una xarrada sobre escriptura i periodisme a càrrec de Lluís Rajadell. L’autor natural del Matarranya i guanyador de l’últim premi Guillem Nicolau es va trobar amb els estudiants de 3er de la ESO de l’institut, en qui va estar parlant del seu treball literari Terra Agra, així com de la seua faceta de periodista a Heraldo de Aragón. Una trobada dividida en dos grups i en la qual els estudiants i el periodista van parlar sobre literatura, inspiració, realitat i ficció, el consum de premsa entre el públic jove i el futur incert del periodisme de paper davant d’un món cada vegada més digital. La visita de Rajadell es va complementar amb la inauguració d’una exposició sobre la festa de Sant Antoni. A l’acte va estar present Azucena López, assessora docent de català de la Direcció de Política Lingüística del Govern d’Aragó.

Precisament, Lluís Rajadell va recalcar que «l’experiència ha segut molt satisfactòria i el públic ha segut molt receptiu». Aprofitant el premi Guillem Nicolau, «he portat el meu llibre de relats i els hi he explicat on trobo la meua inspiració i com trobo els arguments de les meues històries». Uns relats que molt sovint arriben de la realitat i d’algunes notícies de premsa. Sense anar més lluny, Rajadell va explicar als estudiants de secundària que «recentment he trobat dos notícies que ben bé poden donar per a un bon relat». Una d’elles és un reportatge dedicat a una fuga de la presó de Terol ara farà 80 anys i «que em va recordar a la trama de la pel·lícula La gran evasión». Una altra, l’aparició de dos cadàvers de dos dones grans a un pis de Terol. «Van morir amb molts pocs dies de diferència. Les dos de mort natural. La segona, fent el dol de la primera, sense avisar ningú més». Històries que constaten que «en el dia a dia passen coses increïbles i que s’escapen de la realitat».

Durant este taller van parlar de ficció i d’inspiració literària, però també de premsa de paper i de com el consum de la premsa escrita entre el públic més jove és pràcticament inexistent. «He segut una mica apocalíptic. Però crec que és la realitat. La premsa escrita és un suport superat per la versió digital. Les empreses de comunicació estan mirant com rendibilitzar el format digital, però el futur és digital i el paper ha estat superat per la història». Lluís Rajadell també va aprofitar esta visita a l’institut per a parlar de ‘Terra Agra’, el seu últim llibre, així com de la riquesa de la llengua i inclús d’Stephen King i ‘The mist’. En relació a la seua faceta literària, Rajadell va comentar que «m’arriben els comentaris d’alguns lectors que han llegit els meus treballs», i que ha trobat la font d’inspiració en notícies del dia a dia per a crear noves històries i nous relats. «Una altra cosa és el temps disponible», va sentenciar el periodista del Matarranya.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans