Logotips d'organismes oficials

Comarca impulse una exposició per a posar en valor la festa de Sant Antoni

Està integrada per diferents panells que parlen d'una de les festes més ancestrals del territori. També incorpore rèpliques dels vestits de diablets de Ràfels, la Torre, La Portellada, La Freixneda i Vall-de-roures

L'exposició s'ha presentat a l'IES Matarranya. En uns dies es mostrarà a la casa de Comarca. Foto: R. LOMBARTE

La Comarca del Matarranya ha presentat una exposició dedicada a una de les festes més importants del territori. Parlem de Sant Antoni, el patró dels animals. Una festivitat que se celebre a pràcticament tots els pobles de la comarca i que té orígens pagans. L’exposició està integrada per diferents panells, en els quals s’han destacat els tòtems de la festivitat i s’han dedicat sis panells més als elements distintius dels Sant Antonis del Matarranya, com són les fogueres, los ditxos, los diablets, la plega, l’oferta i el gorrinet. Al mateix temps, i de cara a complementar esta exposició, des del Consell Comarcal s’han fet rèpliques dels cinc diablets que ixen per a esta festa al Matarranya, com són els diables de Vall-de-roures, La Freixneda, La Portellada, la Torre del Compte i Ràfels. Ara mateix, la mostra s’expose al ‘hall’ del IES Matarranya, i la previsió és traslladar-la en uns dies a la sede de la Comarca del Matarranya.

Ana Casasús és tècnica de Patrimoni del Consell Comarcal, i va explicar que «esta exposició vol posar en valor i donar a conèixer una festa que és comuna als nostres pobles i que és probablement la més important del cicle d’hivern». Una festivitat que va ser declarada d’Interès Turístic i que està relacionada amb els rituals pagans en temps precristians. L’exposició integre sis panells dedicats als sis elements distintius de la festa, així com dos panells més dedicats «a l’estructura de la festa i els orígens més simbòlics de la festivitat, amb la presència de la foguera, i que solem relacionar amb la purificació». Casasús va recordar que «tenim documents històrics que ens parlen de la festa de Sant Antoni al Matarranya», i que la traslladen a l’edat mitjana. De fet, Ana Casasús va recordar que «La Freixneda, al seu ajuntament, conserve un vestit de diablet del segle XVIII», constatant eixa devoció i tradició per la festivitat de fa molts anys.

Des de l’àrea de Patrimoni de Comarca entenen que la preservació d’esta festa al territori i la conservació d’alguns elements ancestrals probablement «es deu a la nostra estreta vinculació amb el sector primari. Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i, especialment, d’aquells que ajudaven a les faenes del camp. Els animals eren la ferramenta dels nostres avantpassats, i per a menjar i viure depenien dels animals. Segurament, per això la gent del territori té tanta devoció a Sant Antoni», va apuntar Casasús. De fet, el 17 de gener era dels pocs dies de l’any que els animals tenien descans. De moment, la mostra està penjada a l’IES Matarranya, i la previsió és que durant tot el mes d’abril i inicis de maig es pugue visitar a la sala d’exposicions de la seu de Comarca. A partir d’eixe moment, i com s’ha fet en tantes propostes culturals i expositives, la intenció és que esta exposició de Sant Antoni pugue rodar per tots els pobles del Matarranya.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans