Logotips d'organismes oficials

La Cultura Tastavins reprèn les seues excursions fent un recorregut per les fonts de Pena-roja

Tots els anys per al 23 d'abril, l'associació programe una ruta pels camins del poble. Enguany han fet un recorregut pel patrimoni hidràulic del poble i han participat unes 40 persones

Unes 40 persones van participar d'una excursió que va eixir des de la Fonteta. Foto: R. LOMBARTE

L’Associació Cultural Tastavins ha reprès les activitats esta primavera, i durant la festivitat del Dia d’Aragó va organitzar una caminada pel patrimoni hidràulic de Pena-roja. En esta ocasió, es va programar una ruta circular d’uns 15 quilòmetres, aproximadament, que va marxar per les fonts més conegudes de la població. El punt de partida, els dipòsits, a la Fonteta, per anar d’allí a altres fonts populars. La caminada va passar pels Fontanals de l’Ombria, la Font de Na Sunyera, la Font dels Avellaners, la Font dels Salzes, l’ermita de la Marededéu de la Font, la Font de les Aigües, los Fontanals, la Font d’en Roca i la Font del Solà. Una ruta que per un costat ha servit per a donar a conèixer el patrimoni hidràulic de la població i, per un altre, per a recuperar algunes sendes. La ruta va reunir a uns 40 veïns de diferents poblacions i a un públic de totes les edats.

Francisco Esteve és el president de l’Associació Cultural Tastavins, i va explicar que «després de dos anys d’estar sense excursions, la gent té ganes d’eixir al monte. Enguany vam planificar la ruta de les fonts. I si hem de ser sincers, pensem que ho vam encertar. No ens esperàvem tanta aigua esta primavera. Els barrancs baixaven plens d’aigua. Les fonts brollaven totes. Pensem que va quedar una ruta molt xula». Una ruta pel patrimoni hidràulic que va sorprendre més d’un senderista. «Pena-roja té un patrimoni hidràulic impressionant. Un patrimoni que, en bona manera, ha entrat en desús. Moltes de les fonts, de les basses que tenim, alimentàvem horts que ara estan erms». Vestigis d’altres temps que van desapareixent. «Inclús les mateixes fonts, construccions que són impressionants, que es van perdent però que constaten la importància que tenia i té l’aigua per a sobreviure».

L’Associació Cultural Tastavins és una entitat molt activa i s’encarregue d’impulsar un munt d’activitats culturals a Pena-roja. Una activitat que van reprendre l’estiu passat, portant diferents propostes a la població, entre elles un taller de percussió, concert de jazz o teatre, entre altres coses. Enguany han recuperat també la Festa de Carnistoltes, i ara s’han animat amb l’excursió del 23 d’abril. De cara als pròxims mesos, i recuperada la normalitat després de dos anys de pandèmia, la previsió de l’associació és rescatar la vida cultural al poble. Entre altres coses, la Cultural Tastavins s’encarregue de la Festa de la Marededéu del Carme, al carrer de la Capella, durant el mes de juliol. Una festa que la Cultural Tastavins ha avançat que tornarà este estiu, on s’espere recuperar la plantà del maio al mig del carrer i l’oferta per a tots els veïns del poble.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans