Logotips d'organismes oficials

Els xiquets aprenen l’ofici d’arqueòleg a la Moratella

Els alumnes de Primària de l'escola de Ràfels van conèixer els treballs que s'estan impulsant al jaciment iber, on s'han trobat peces sorprenents

Els alumnes de Primària de Ràfels van visitar el jaciment ibèric que tenen al seu municipi. Foto: R. Lombarte

Els xiquets de primària de l’escola de Ràfels han conegut ‘in situ’ el treball d’excavació que els alumnes i el professorat del Taller d’Ocupació sobre Arqueologia està fent al poblat ibèric de la Moratella. Els alumnes de 1er a 6è curs van visitar el passat 28 d’abril este particular jaciment iber, on inclús van participar en una excavació. Armats de paletes, pics i pinzells, els xiquets del poble van aprendre l’ofici d’arqueòleg. Una activitat pràctica que va estar precedida d’una visita al poblat iber de Ràfels, on l’arqueòleg Carlos Campelo Gaínza els hi va explicar les característiques del poblat ibèric que tenen a Ràfels, en què consisteixen les actuacions que s’estan fent, i els hi va mostrar algunes de les peces arqueològiques que estan trobant a la Moratella. Una jornada diferent, entretinguda i divertida que a més d’un xiquet segurament se li quedarà per sempre.

Sobre esta iniciativa, Campelo va apuntar que “l’experiència amb els xiquets ha estat genial. Crec que han après moltes coses. Han desenterrat cosetes, sobretot peces de ceràmica ibèrica, que és el que sobretot trobem aquí”. Una manera d’educar els més menuts en el món de l’arqueologia que, al mateix temps, ha servit per mostrar-los el poblat ibèric tan potent que tenen a Ràfels. Per la seua part, Ana Casasús va afegir que “aprofitant tota esta setmana, que hem tingut el Taller d’Arqueologia a la Moratella, han vingut a visitar-nos els xiquets de l’escola de Ràfels. S’ho han passat molt bé, coneixent de primera mà el patrimoni arqueològic que tenim a la comarca del Matarranya”. I és que la immensa majoria de xiquets, i segurament molts adults, desconeixen que a la zona alta del Matarranya, a la conca del Tastavins, també hi ha alguns jaciments ibèrics molt interessants.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans