Logotips d'organismes oficials

La banda ‘Poble Nostrum’ estrene el seu primer disc d’estudi: ‘Pedra’

La formació del Matarranya va presentar el treball a La Barraca de Queretes i este dissabte actuarà al PrimaverArte

D'esquerra a dreta, Javi Segurana, Carlos Pina i Iñaki Suñer, integrants de la banda Poble Nostrum. Foto: NDM

Benvinguts al parc temàtic de Poble Nostrum, un viatge musical que ens regale la formació de punk-rock avantguardista del Matarranya. Javi Segurana, Carlos Pina i Iñaki Suñer són els tres músics que s’amaguen darrere d’este projecte musical, el qual acabe de llançar el seu primer disc, titulat ‘Pedra’, i que la setmana passada es va presentar en directe al territori. Una formació de punk molt peculiar, si tenim en consideració que Poble Nostrum l’integren bateria, baix i saxofon alt i el grup no té guitarres elèctriques. ‘Pedra’ és un disc integrat per un total de 12 cançons en castellà, català i aragonès, i fins i tot algunes frases en anglès. Un treball discogràfic que va ser gravat als estudis Monegrian Wood de Saragossa i el disseny del qual va a càrrec de Nebulosa Grâfica. Un treball que el passat dissabte es va estrenar a La Barraca de Queretes, i que en uns dies arribe a Pena-roja al PrimaverArte.

Però què s’amague darrere del projecte? Segurana ens explique que «Poble Nostrum és un poble fictici», sent ‘Pedra’ el «cartell de benvinguda a un parc temàtic». En bona manera, una crítica al camí que estan prenent els nostres pobles «a causa de la massificació del turisme». De fet, el llibret del disc és un desplegable en forma de mapa, on cada cançó ens remet a un dels espais a visitar per este poble fictici, des del gimnàs de Sang i suor, la zona de bars de Divendres, la casa consistorial de Mundo gris, o el cementiri de L’últim dia. Dotze llocs a visitar amb dotze cançons, on Poble Nostrum transmet un estil punk molt particular. Bateries contundents, un baix que compagine el paper rítmic amb el de les guitarres, i un saxo melòdic que té rols camaleònics. El resultat, un disc amb 12 talls musicals on Poble Nostrum tracte temes molt variats des de la ruralitat i els records d’infantesa a la situació política actual.

El centre neuràlgic de Poble Nostrum és a la Torre del Compte. De fet, Segurana i Pina vénen de compartir projectes musicals junts, com van ser Omeveigues o Eixam. A ells se sume ara Iñaki Suñer, al saxo. «Un dia em van cridar per fer una col·laboració amb ells», explique. «Els va convèncer i em van dir de formar part del grup. I aquí estem». Un projecte, Poble Nostrum, a qui la pandèmia li va pegar de ple. «El primer directe estava previst per a la setmana posterior a la declaració del confinament», recorde Iñaki. Un temps que els ha servit per a continuar preparant els seus directes i crear noves cançons i lletres. Poble Nostrum va debutar el passat cap de setmana amb els GEN, «un grup que ha estat un referent per a natres», va afegir Segurana. El món és així de capritxós. Poble Nostrum va pujar als escenaris allí on havia de debutar fa dos anys: a La Barraca de Queretes.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans