Logotips d'organismes oficials

Aragón Negro arribe enguany amb més de 200 actes i triple seu al Matarranya

Al llarg d'este mes de maig s'han programat diferents propostes a Vall-de-roures, com ara tallers d'escriptura, monòlegs o l'entrega de premis als concursos literaris

Fa unes setmanes, Saragossa va albergar la presentació oficial del FAN 2022. Foto: NDM

El Festival Aragón Negro (FAN) està de tornada. I arribe amb més propostes culturals i més seus que mai. L’organització del festival ha preparat un programa que contemple més de 200 activitats culturals diferents, moltes de les quals es viuran entre Vall-de-roures, Fontdespatla i Calaceit en esta triple seu que tindrà el Matarranya. De fet, el FAN 2022 ja va començar al Matarranya este passat dissabte, amb els tallers d’escriptura, i de cara al pròxim dissabte tindre el monòleg Cronista de Sucesos, per Juan Gamba. Un Festival Aragón Negro que enguany econeixerà l’escriptora espanyola Teresa Viejo amb el premi d’honor, mentre que el premi especial ‘El mejor de los nuestros’ recaurà en l’actriu i escriptora Cristina Higueras.

El director del festival, Juan Bolea, va explicar que «portem uns quants dies de festival, perquè l’Aragón Negro és un festival molt llarg en el temps i que reuneix moltes seus, molts escriptors i moltes activitats». Més de 200 actes diferents al llarg del mes de maig que es traduiran «en un festival que és cada vegada més gran i que té moltíssim públic». Pel que fa a la passió pel gènere, Bolea va entendre que «als autors que escrivim novel·la negra ens complau l’èxit que té el gènere a Espanya». Una afició entre els lectors que potser es deu al fet que «les trames estan inspirades en fets reals. És a dir, parlem de novel·les que passen avui i que denuncien, comenten o analitzen activitats pròpies del nostre país com ara la corrupció o la prostitució, i amb un suport documental».

Unes novel·les entretingudes, amb ritme i molts d’enigmes i que «no es desapeguen massa de la realitat, criticant també les parts més obscures de la societat i de la naturalesa humana. Cosa que al lector li agrade perquè considere honest, creïble i versemblant», va apuntar Bolea. Al llarg del mes de maig, el Festival Aragón Negro arribarà a Vall-de-roures, mentre que els actes previstos a Calaceit i Fontdespatla seran al juliol. Així mateix, el pròxim 30 de maig està prevista la Gala de Premis Aragón Negro 2022 amb el reconeixement a Teresa Viejo i Cristina Higueras. Al llarg d’este FAN 2022 han confirmat la seua participació al festival nombrosos escriptors, entre ells Lucía Etxebarría, Lorenzo Silva, Raquel Lanseros i Víctor del Arbol, entre d’altres. El festival portarà activitats culturals a localitats diferents.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans