Logotips d'organismes oficials

I el xupinazo de festes es va avançar al mes de maig

La capital del Matarranya recupere el Concurs de Xarangues en una edició de gran afluència de públic jove. La Bandarra Street Orkestra s'emporte el certamen d'enguany

Video Thumbnail
I el xupinazo de festes es va avançar al mes de maig
Pareixien les Vespres de Festes. Literal. Esta és la definició gràfica més encertada que podem fer a l'hora de valorar el Concurs de Xarangues que este dissabte va reviure Vall-de-roures. La capital del Matarranya es va omplir de gent, sobretot de públic jove, en el retorn d'este curiós certamen, i

Pareixien les Vespres de Festes. Literal. Esta és la definició gràfica més encertada que podem fer a l’hora de valorar el Concurs de Xarangues que este dissabte va reviure Vall-de-roures. La capital del Matarranya es va omplir de gent, sobretot de públic jove, en el retorn d’este curiós certamen, i que enguany va portar tres grans xarangues que ho van donar tot pels carrers i el pavelló del poble. Un concurs en el qual no van faltar els sombrerets i les gorrineres tradicionals de les festes patronals, convertint-se en un punt de trobada de moltíssima joventut del Matarranya. Finalment, el jurat es va decantar per la Bandarra Street Orkestra del Camp de Tarragona com a xaranga vencedora, la qual té una sòlida trajectòria i moltes hores de carrer. La segona posició va ser per a la Charanga Pintakoda des de Sabiñánigo, mentre que Això ho pague jo, des de Tavernes de la Valldigna, van acabar tercer. Tres grans xarangues per a una jornada per emmarcar, avançant-se enguany el xupinazo de festes al mes de maig.

L’Associació Jove de Valderrobres és l’entitat que impulse este concurs, el qual, i després del descans forçat de la pandèmia, enguany ha celebrat la seua tercera edició. Al respecte, Raluca Dan va recalcar que «la gent ha respost molt bé. Els veïns han eixit al carrer: jóvens, xiquets, majors. Tots s’ho estan passat molt bé, que és el que volem, perquè esta festa està pensada per a tot el món». La concentració i punt d’eixida de les xarangues va ser a la plaça major, allí on cada 14 d’agost els veïns i veïnes de Vall-de-roures inauguren les seues Festes Patronals. De fet, el tercer Concurs de Xarangues es pot entendre com una espècie de prova del que podem tindre este estiu, quan les Festes del Matarranya tornaran a ser com eren abans. Les xarangues i els acompanyants van eixir del casc històric pel pont de pedra, destí pavelló per la Sequiola. «Al pavelló comence el concurs, i allí tenim un jurat especialitzat que valore la millor xaranga de totes», va recordar Dan. L’Associació Jove va repartir tres suggerents premis. La millor xaranga del certamen va obtindre 2.000 euros. El segon premi va ser de 1.500 euros. I el tercer, de 500 euros.

El Concurs de Xarangues es va allargar amb nit electrònica al pavelló, en una jornada molt animada i on pràcticament van aparèixer jóvens de tots els pobles del Matarranya. Des de l’Associació Jove, que impulse diferents activitats a la població al llarg de l’any, com ara la Fira de la Birra o este Concurs de Xarangues, van agrair la bona acollida que ha tingut el retorn d’esta festa.

I. APARICIO / R. LOMBARTE
Mitjans