Logotips d'organismes oficials

El ‘Matarranya Íntim’ s’endinsa a les cases de Calaceit amb les propostes artístiques més avantguardistes

El festival d'arts escèniques del Matarranya se celebrarà entre els dies 2 i 4 de setembre a Calaceit

La presentació va estar amenitzada per un recital d'arpa i guitarra a càrrec de Laia Cárdenas i Fernando Mallén. | Foto: NDM

El saló de plens de Calaceit va acollir ahir la presentació oficial del programa del ‘Matarranya Íntim’. El consolidat festival d’arts escèniques d’avantguarda commemora enguany el seu novè aniversari, en una edició que comptarà amb tretze propostes teatrals i culturals mitjançant 25 passes diferents. I tot això, seguint la filosofia amb la qual va nàixer el festival: espectacles d’una gran qualitat en escenaris molt singulars. Calaceit, la capital cultural del Matarranya, ha sigut triada com la seu del ‘Matarranya Íntim’ d’enguany. I el festival tornarà a utilitzar l’interior de les seues cases i els racons més singulars de la localitat per a viure un dels esdeveniments culturals més esperats del Matarranya i de tota la província de Terol. Un festival que es viurà del 2 al 4 de setembre, i que obrirà aqueix mateix divendres a la vesprada amb la proposta clown familiar ‘Les noces’ de la companyia Callejeatro, en la plaça major.

Després de recórrer les localitats de Ràfels, Mont-roig, Arenys de Lledó, Queretes, Pena-roja de Tastavins, Fondespatla, Valljunquera i Fórnols, el ‘Matarranya Íntim’ continua rodant i este 2022 fa parada en Calaceit. L’alcaldessa del municipi amfitrió, Carlota Núñez, ha sigut l’encarregada d’obrir l’acte de presentació del programa d’enguany, en un saló de plens on han assistit més de 30 persones. L’acte ha comptat a més amb la música de Laia Cárdenas i Fernando Mallén, en un preciós recital d’arpa i guitarra que ha obert i tancat l’esdeveniment. Així mateix, la presentació d’esta 9a edició del ‘Matarranya Íntim’ ha comptat amb la presència de Isel Monclús, president de Comarca del Matarraña i regidor de Calaceit; Marcos Mateu, facilitador, mediador i propietari d’un dels allotjaments per a artistes; Antonio David, propietari de l’antiga Fundació Noesis de Calaceit; i Ioli Valsells, creadora de la imatge del cartell del ‘Matarranya Íntim’ 2022.

Al llarg del dissabte 3 i del diumenge 4 de setembre se succeiran nombroses propostes escèniques per tota la localitat. La plaça de la llotja comptarà amb ‘Empar’, de la companyia la Chunga, un espectacle de clown poètic que ha rebut el ‘Premi Igualtat 2021’ per part de l’ajuntament de València. A més, la casa de Pilar Abella acollirà ‘(Cap 1). Impolític’, de Migrodanza, proposta que fusiona la dansa contemporània i el teatre físic, mentre que en l’antiga Fundació Noesis habitarà ‘Groc 102’, de la Intensa, proposta que ha obtingut el Premi del Público en el ‘Cabanyal Íntim 2021’. Amb punt d’eixida en el Banc Santander, recorrerem els carrerons de Calaceit amb la proposta itinerant ‘El passeig milionari’, de Francachela Teatre & Produccions la Tia Lola. A més, dos espectacles ben diferents aprofundiran en la figura de García Lorca: ‘Una sabata, un poeta i la seua neta’, de la Subterrània, una proposta de titelles per a tota la família a la casa consistorial; i també podrem veure ‘José Antonio i Federico’, Premi Autor Exprés SGAE 2019, sobre la seua amistat secreta amb el fundador de Falange, en el teatre municipal.

En este teatre també comptarem amb el cabaret bizarro ‘Pathetic Xou’, de Miguel Ángel Sweeney. La programació d’esta edició oferirà a més amb ‘Hipòlit’, de la Pacheca & Perpetuum, i la seua revisió del mite de Fedra, que tindrà lloc a casa Tabalet, mentre que a les escoles es presentarà ‘Joc de Xiquetes’ de Bullanga, proposta de teatre immersiu en la qual se’ns convoca a aqueixes imprevisibles reunions de l’AMPA, un espectacle guardonat amb el Premi Max del Público. El xou de clausura, previst per al diumenge a la nit, serà ‘Les couchers in progress’, guanyador del Premi del Públic 2022 de ‘*Cabanyal *Íntim’, de les Couchers, una proposta clown per a adults que es presentarà en la bassa. A més, i al llarg del cap de setmana, se succeiran altres propostes paral·leles: una visita guiada pel patrimoni històric de Calaceit, el dissabte al matí, l’exposició del ‘Matarrañya a escena’, així com DJ Lusità, que actuarà en ‘Íntims a la nit’ la nit del dissabte en el Pub VSD de Calaceit.

Les entrades eixiran a la venda este mateix 26 d’agost i es poden adquirir en l’oficina de turisme de Comarca del Matarranya, situada en av. Corts d’Aragó 17-19 de Vall-de-roures. També s’ha obert un telèfon (616002242) per a la reserva d’entrades anticipades. Les entrades són limitades. Els preus per espectacle van dels 6€ de les peces familiars als 8€ per a les peces llargues.

REDACCIÓ
Mitjans