Logotips d'organismes oficials

Les fogueres, los diablets i les tradicions marcaran el retorn dels Sant Antonis

El Matarranya recupere una de les festes més esperades i estimades entre els seus veïns. Massalió i La Portellada obren este dissabte les Santantonades amb els Tres Tombs, los Diables i les fogueres

Enguany sí que sí. S’encendran les fogueres, es faran les rostides i els sopars populars i tornaran los Diablets. Sant Antoni, una de les festes més importants a la comarca del Matarranya, torne amb tots els actes per primera vegada des de l’inici de la pandèmia. La missa en honor al sant, la benedicció dels animals, les fogueres, les ofertes i els diablets. El 17 de gener se commemore Sant Antoni, una tradició ancestral i d’interès turístic a Aragó que es manté molt viva a la nostra comarca.

Sant Antoni, patró dels animals, és una festa que es remunte a l’època medieval. El més tradicional per a la celebració de la festa és que uns dies abans es prepare la llenya per a construir l’esperada ‘barraca’, i que servirà per a la foguera i les brases del sopar popular. La missa en honor al sant, los ‘ditxos’ i el pa beneït tampoc hi poden faltar. La benedicció dels animals, tant domèstics com de treball, és també essencial, perquè Sant Antoni cuide del bestiar i de les nostres mascotes.

A més, cada poble té les seues particularitats. A Massalió són tradicionals los Tres Tombs, una cerimònia que consisteix a donar tres voltes a Sant Antoni i la posterior benedicció dels animals. Torredarques celebre l’Esquellada, beneint els animals casa a casa. La Freixneda, la Torre del Compte, Ràfels, Vall-de-roures i Pena-roja tenen els seus particulars diablets. I a La Portellada, l’encesa de la foguera té la presència dels seus diables, que obren l’acte cerimonial en format de correfoc.

Sant Antoni, una de les nits més màgiques i esperades a la comarca del Matarranya. La Portellada i Massalió celebraran l’encesa de fogueres este dissabte. La Freixneda, Beseit i Vall-de-roures, escrupolosos amb els dies, viuran Sant Antoni la nit del 16 i el mateix 17 de gener, mentre que Lledó, Mont-roig, Pena-roja, la Torre, la Vall, Queretes, Fontdespatla, Ràfels, Torredarques i Calaceit el celebraran els dies 21 i 22 de gener. Valljunquera i Arenys tancaran les Santantonades el dissabte 28. Tots els pobles, excepte Fórnols que encén les fogueres per Sant Blai, reprenen la festivitat de Sant Antoni.

ISABEL APARICIO
Mitjans