Logotips d'organismes oficials

L’Home dels Nassos visite Queretes per endur-se als xiquets que han dit mentides

La cultura popular diu que l'Home dels Nassos té tants de nassos com dies li queden a l'any. A Queretes, la història explique que el personatge viu dins d'un arbre que té fulles en forma de nas

Enguany, l'Home dels Nassos ha vingut acompanyat de l'Home del Sac. | Foto: Maria Gina Brana

Diu la cultura popular que cada 31 de desembre, a la plaça major del nostre poble, hi ha un home que té tants de nassos com dies li queden a l’any. Enguany se l’ha vist passejar per alguna població del Matarranya. I a Queretes, que s’ha convertit en costum, els xiquets i els adults l’esperaven a la plaça major amb molta il·lusió. Un personatge que el podem reconèixer amb relativa facilitat. Va bastant despentinat i una mica marfarjat, sol portar una cistella de figues i té un nas molt generós. De fet, diuen que no s’hi veu, i que es guie gràcies al seu olfacte. Un nas que és acorde a la seua gran virtut, que és olorar les mentides que hem dit al llarg de l’any. No sol això: diuen que l’Home dels Nassos s’emporte a tots aquells xiquets que han abusat de les mentides. D’aquí que, per a confondre l’Home dels Nassos i atrofiar el seu olfacte, a la plaça es va preparar una foguera on els veïns van cremar totes les mentides. L’enganyifa va funcionar, perquè l’Home dels Nassos no es va endur cap xiquet. Com a premi per ser tan bons, a cada un d’ells li va regalar una figa seca.

L’Home dels Nassos és un personatge més de la tradició oral de la nostra comarca. Queretes, en el seu dia, va decidir teatralitzar la festa. I, amb el temps, s’ha consolidat com una forma diferent i molt entretinguda de tancar l’any. Des de l’organització de la iniciativa, María Jesús Riba va apuntar que «l’Home dels Nassos és un personatge que està en la imaginació de tots. Fa uns anys, des de l’AMPA de Queretes, es va plantejar donar-li vida. Nadals són uns dies de molt de regal i molta dolçaina. Que si el Tronc de Nadal, Santa Claus, los Reixos… I vam pensar una mica en este personatge, que seria com el Grinch, una antítesi de les Festes de Nadal». I darrere del personatge, «vam embastar una història vinculada a la realitat del nostre poble». De fet, l’Home dels Nassos viu a la muntanya, a dalt al Port, dins d’un arbre enorme que té una particularitat molt especial. I és que «les fulles de l’arbre tenen forma de nas. El 31 de desembre, les fulles de l’arbre es posen de color roig i provoquen un fort esternut, de manera que s’obre el tronc i l’Home dels Nassos surt de l’arbre».

El tronc es deuria obrir perquè el personatge va aparèixer per Queretes l’última tarde del 2022 amb la idea d’endur-se a tots els xiquets que havien abusat de les mentides. Per a confondre l’Home dels Nassos es fa un ritual molt curiós. De fet, a Queretes es cremen les mentides. De quina manera? «A cada xiquet i a cada adult els hi entreguem una veta, un tros de corda. I en ella s’ha de fer un nugo per cada mentida que hem dit al llarg de l’any. I s’han de posar totes les mentides, tant les més fortes com les més insignificants», va afegir Riba. Les cordes es llancen totes dins d’una foguera, on es cremen. El fum dissipe les mentides, i al mateix temps atrofie l’olfacte de l’Home dels Nassos. La fórmula va funcionar. L’Home dels Nassos va olorar, un per un, el cap de tots els xiquets de Queretes, que en no trobar senyals de mentida els hi va donar de premi una figa seca. L’Home dels Nassos no es va endur cap xiquet al seu amagatall secret perquè este 2022 s’han portat tots molt bé. Però heu de ser bons, perquè l’Home dels Nassos a vegades va confabulat amb l’Home del Sac, qui també va aparèixer l’últim dia de l’any per Queretes.

TEXT: RUBÉN LOMBARTE
FOTO: MARIA GINA BRANA
Mitjans