Logotips d'organismes oficials

La memòria viva al voltant del ferrocarril centre l’últim ‘Quedaran les Paraules’

La Vall va albergar una nova edició de la lectura continuada, que va versar sobre l'obra col·lectiva i en trilingüe 'Tren de Val de Zafán', de Gara d'Edizions, coordinada per Juli Micolau, Octavio Serret i Chusé Aragüés

Durant l'acte es va fer entrega dels premis de tradició oral 'Qüento va, qüento vingue'. | Foto: NDM

Coincidint amb el Dia d’Aragó, la Comarca del Matarranya va organitzar una lectura continuada molt especial. I és que aprofitant que enguany es commemoren 50 anys de la desaparició de la via del ferrocarril que unia el Baix Aragó, el Matarranya i les Terres de l’Ebre, el Quedaran les Paraules ha servit per a recuperar la memòria viva del Sarmentero i la Vall del Zafan. La població escollida per viure este acte va ser la Vall del Tormo, un dels pobles que vertebre l’antiga via del tren, reconvertida de fa anys en Via Verda. I l’obra seleccionada va ser ‘Tren de Val de Zafán’ (Gara d’Edizions, 2011), una recopilació de relats, poemes i vivències escrites en aragonès, català i castellà, i que van coordinar Juli Micolau, Octavio Serret i Chusé Aragüés. Més de 20 persones van participar en esta lectura continuada, i va ser el veí i escriptor local Carles Sancho l’encarregat d’obrir l’acte llegint un episodi històric que ell mateix va relatar en el seu dia, i que vincule el maquis i l’antiga línia de ferrocarril. Per la seua part, Isel Monclús, el president de la Comarca, va ser l’encarregat de tancar l’acte, participant també en esta lectura col·lectiva a través del poema ‘Via Verda’ del mateix Juli Micolau.

Des de l’àrea de Patrimoni de Comarca, Ana Casasús va concretar que «a l’hora de celebrar esta lectura continuada, triem un llibre o autor relacionat amb el Matarranya. I esta vegada, coincidint amb la commemoració d’este mig segle de clausura de l’antiga línia de tren, vam pensar llegir ‘Tren de Val de Zafán’, una recopilació d’articles de 41 autors diferents que reflexionen sobre la via del tren». El poble triat per a l’acte tampoc no va ser innocent. La Vall, que conserve estació de tren i per on discorre l’antiga línia de ferrocarril, va albergar l’edició número 11 d’esta proposta. Una lectura continuada que si el passat any es va complementar amb jotes i cobles, enguany va albergar també una exposició fotogràfica sobre el Sarmentero. Aprofitant este acte cultural, des de la Comarca del Matarranya també es va fer entrega dels últims premis Qüento va, qüento vingue, i la funció del qual és recuperar la tradició oral dels nostres pobles i plasmar-la en publicacions il·lustrades. Tots els premis se’ls van emportar alumnes dels CRA Tastavins i de l’Alifara.

Entre els alumnes de tercer i quart curs de Primària, el primer premi va ser per a Mario Ferrer amb ‘Qüento del masover’, mentre que el segon premi se’l va endur Javier Blanc. El jurat va entregar dos tercers premis, per a Kike Agud i Leire Ferrer. I en la categoria de 5è i 6è curs, el primer premi va ser per a Atxer Garrido i ‘Arre burro y deixa dir’, mentre que el segon premi va recaure en Inés Arrufat i el tercer premi va ser per a Balma Vidal.

Roses, llibres i música
Al marge del ‘Quedaran les Paraules’, la festivitat del 23 d’abril va estar plena de propostes per la nostra comarca. A la Vall va haver diferents actes, com ara venda de roses i llibres. També hi va haver estand de roses, llibres i flors per al 23 d’abril a Queretes, mentre que a Calaceit l’adquisició de llibres va estar repartida entre la plaça Major i l’espai que va instal·lar Els llibres de la Vallrovira als seus exteriors. Per la seua part, el Club de la Joventut va impulsar actes a Massalió, com a parada de roses i llibres, tapes i el concert de ‘La Mujer Inversa’. A Arenys, tarde clown de la mà de Muniatto Xou, a càrrec de l’AMPA i l’associació El Galeró. I a Pena-roja, la festa del 23 d’abril es va viure amb eixida a la muntanya en la tradició excursió que impulse la Cultural Tastavins.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans