Logotips d'organismes oficials

De ‘Libertarias’ a ‘Un hípster en la España vacía’: el Matarranya, una comarca de cine

El cineasta Emilio Martínez-Lázaro comence el rodatge de la seua última cinta a Fontdespatla i La Freixneda

La plaça major de Fontdespatla té, des de fa uns dies, una nova font amb un piló. | Foto: I. Aparicio

Llums, càmera, acció. Durant tot el mes de maig, el Matarranya es vestirà de cine i serà l’escenari de l’última pel·lícula d’Emilio Martínez-Lázaro. El popular cineasta madrileny, condecorat amb l’Ós d’Or al Festival de Berlín per la seua pel·lícula ‘Las palabras de Max‘ i popularment conegut per pel·lícules tan taquilleres com ‘Al otro lado de la cama‘ i ‘Ocho apellidos vascos‘, va arribar el passat dijous 4 de maig a la nostra comarca, on rodarà l’adaptació del llibre ‘Un hípster en la España vacía‘, de l’escriptor Daniel Gascón. De fet, pels carrers de Fontdespatla, un dels escenaris elegits per al rodatge, ja s’ha vist part de l’elenc d’actors i actrius que protagonitzen esta pel·lícula, com Berta Vázquez i Tito Valverde. La pel·lícula es registrarà entre Fontdespatla, La Freixneda i Madrid al llarg de les pròximes setmanes, i la reconeguda ‘Libertarias‘, llargmetratge dirigit per Vicente Aranda que el 1996 va aterrar a La Freixneda, té bona culpa que el cine en majúscules haja tornat al Matarranya.

I és que segons ha pogut saber este mitjà, un dels principals responsables de localització de ‘Un hípster en la España vacía’ ja coneixia esta comarca perquè va participar en el rodatge de ‘Libertarias’. Les característiques de la plaça Major de Fontdespatla, un espai molt obert, amb la imponent Casa dels Belses i l’església a un lateral, reunia les característiques idònies per al desenvolupament de la trama. De fet, a la ficció trobarem una plaça major on descanse en un extrem l’església de Fontdespatla, al centre l’ajuntament (la Casa dels Belses) i a l’altre extrem el bar del poble (la Taberna), que inclús ha estat pintada de blau per a l’ocasió. Al centre de la plaça també s’ha instal·lat una font amb un piló, i que podria tindre algun paper destacat a la pel·lícula. Segons van apuntar algunes fonts, part del rodatge, com ara les escenes que es viuen al bar, es registraran a Madrid. A la cinta, que té la firma Amazon Prime, apareixeran cares conegudes com Paco León i Rober Bodegas (Pantomima Full).

Per la seua part, La Freixneda també tindrà un paper destacat en el rodatge de l’última cinta de Martínez-Lázaro, ja que s’utilitzaran diferents interiors, a més d’emplaçaments del seu patrimoni històric que apareixeran a la pel·lícula. Des d’Amazon Prime ja han fet públic el rodatge de la pel·lícula, amb un cartell provisional en què apareix, de fons, la silueta de Fontdespatla. A més, i entre els figurants, hi participaran diferents veïns del territori.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans