Logotips d'organismes oficials

La política i activista cultural Magda Godia, reconeguda a títol pòstum amb el Premi ‘Desideri Lombarte’

La cerimònia es va viure a la Sala Goya de Mequinensa, poble natal de Godia, on va ser alcaldessa i mestra

El Premi 'Desideri Lombarte' s'ha entregat a la família de Magda Godia, qui va ser l'alcaldessa de Mequinensa durant molts anys. Foto: NDM

Els familiars de Magda Godia Ibarz van recollir el passat dia 8 de juny, de mans del conseller d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, Felipe Faci, la distinció que reconeix, a títol pòstum, la que va ser alcaldessa de Mequinensa i activista cultural amb el Premi Desideri Lombarte 2023. Un acte molt emotiu, i que va comptar també amb la presència del director general de Política Lingüística a l’autonòmic, José Ignacio López Susín. El Govern d’Aragó vol reconèixer com este guardó una figura destacada en la dignificació del català d’Aragó com va ser Magda Godia, que va morir l’any 2021, i va ser la impulsora de la Declaració de Mequinensa de 1984, la qual va propiciar l’inici de l’ensenyament de la nostra llengua a Aragó.

El jurat del Premi Desideri Lombarte reconeix així una persona que va destacar per la seua defensa de la llengua catalana a Aragó des de l’àmbit municipal i sense la qual no es poden entendre algunes de les fites que s’han aconseguit a les comarques orientals en relació amb la seua llengua. En la seua al·locució, el conseller Felipe Faci va voler destacar el gran paper que va fer Godia en pro del seu municipi, no només durant els 18 anys que va exercir com a alcaldessa, sinó també amb la seua faena com a mestra a l’escola Santa Agatoclia de la localitat, on va exercir durant 14 anys. L’actuació de Julia Cruz Dúo va obrir una emotiva gala d’entrega que es va celebrar a la Sala Goya de Mequinensa, localitat natal de Godia, i on van assistir els familiars de Godia a recollir el premi.

El premi Desideri Lombarte del Govern d’Aragó, i que recorre a un dels escriptors del Matarranya més il·lustres de tots els temps, és de caràcter biennal. Amb este reconeixement es pretén distingir una funció continuada o d’especial notorietat i importància en qualsevol dels àmbits socials, culturals, esportius, artístics i econòmics que suposen un benefici destacat per al català d’Aragó, tenint especial consideració les activitats destinades a la dignificació, difusió, investigació, ensenyament, expressió literària de la llengua a Aragó i constitueix un model i testimoni exemplar per a la societat aragonesa. L’any 2021, el Premi Desideri Lombarte va reconèixer dos il·lustres del Matarranya, com van ser José Antonio Carrégalo, de Mont-roig, i Pasqual Vidal, de Massalió.

REDACCIÓ
Mitjans