Logotips d'organismes oficials

Zoo Il·lustrat deixa empremta durant la Festa de la Llengua a Pena-roja

Clarió, l'Associació de famílies del Matarranya per l'educació en català, va preparar per a enguany una proposta amb música i cultura i amb un rerefons de reivindicació lingüística

Video Thumbnail
El Matarranya celebra la Festa de la Llengua amb Zoo Il lustrat
"El Matarranya en la muntanya riu, hi ha qui diu que xaleu a la natura, una llengua que és la meua, és cultura i a la memòria de la Franja viu" Esta és la tornada que va deixar Zoo Il·lustrat al seu pas pel Matarranya. Uns versos que respiren l'essència de la festa de la llengua que va organitzar Cl

“El Matarranya en la muntanya riu,
hi ha qui diu que xaleu a la natura,
una llengua que és la meua, és cultura
i a la memòria de la Franja viu”

Esta és la tornada que va deixar Zoo Il·lustrat al seu pas pel Matarranya. Uns versos que respiren l’essència de la festa de la llengua que va organitzar Clarió a Pena-roja. Fins a esta localitat va aterrar la proposta pedagògica del reconegut grup de música Zoo, que va presentar la seua col·lecció de llibres i va preparar diferents tallers: un de dibuix, un de rap i va fer un mural col·laboratiu a les escoles.

Tal com explica la il·lustradora Helga Ambak, els cinc llibres que porten al paper les cançons de Zoo són més que contes. “Van més enllà, proposen jocs i convivència entre les famílies i és el que es va viure durant els tallers, ja que al final van participar totes”. L’objectiu d’este projecte, “no era presentar un llibre i deixar-lo volar”, sinó que tingués vida a través del joc, la companyonia, de la cooperació entre totes”, explica la il·lustradora. I això és el que fan quan van a escoles o, com en esta ocasió, a Pena-roja, a través de tallers i murals. Han estat dos dies molt intensos, molt participatius i que han atret molt de públic provinent de diferents localitats de la comarca. Al taller de rap amb el vocalista de Zoo es van ajuntar un centenar de persones i els xiquets i xiquetes van xalar dibuixant portades per a les cançons del grup de música. El dissabte va ser un degoteig constant de gent que volia pintar un trosset de mural.

Clarió és l’associació de famílies del Matarranya que lluita per l’educació en català al territori i amb esta festa vol visibilitat la llengua que es parla aquí. Un missatge que lliga molt amb l’essència de Zoo, un grup de música en valencià que ha traspassat fronteres. Amb el projecte de Zoo Il·lustrat, intenten anar allà on els criden, però la proposta del Matarranya els va interessar des d’un primer moment, per ser un territori sociolingüísticament particular. Panxo, vocalista de Zoo, explica que “creiem que esta zona es quede oblidada o de costat i volíem posar el nostre granet de sorra portant ací lo nostre treball, per ajudar en lo possible a visibilitzar la realitat d’ací, que creiem que és molt important per a la nostra llengua i per a vertebrar tota la comunitat lingüística“.

L’edició d’enguany de la festa de la llengua al Matarranya ha deixat empremta. I com diu el mural “Només hi ha un món i l’hem d’estimar com la casa on vivim”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans