Logotips d'organismes oficials

Fondespatla complix un any més amb el solemne concert del Cicle d’Orgue

En esta edició, l'organista convidat ha estat Pedro Alberto Sánchez del Reial Monestir de San Lorenzo de l'Escorial

L'església de Sant Salvador de Fondespatla es va omplir per escoltar l'organista del Reial Monestir de l'Escorial, Pedro Alberto Sánchez. Foto: Marta Jiménez

L’històric orgue barroc de l’església del Salvador de Fondespatla no va defraudar i va complir les altes expectatives del nombrós públic que va omplir tots els bancs del temple. Unes 130 persones van acudir a la 18a edició del Cicle d’Orgue de la Comarca del Matarranya, que este any va portar l’organista del Reial Monestir de San Lorenzo de l’Escorial, Pedro Alberto Sánchez.

Va ser un concert dividit en 12 obres, 10 de compositors espanyols dels segles XVI al XVIII. Tot un mostrari de la música que es feia en aquella època, la mateixa de la qual data l’orgue, que és del 1680. El concert, celebrat el 20 d’agost, va arrencar amb una alegre composició d’Antonio Valente, Lo Ballo dell Intorcia, i un clàssic d’Antonio de Cabezón, la Pavana glosada. També va fer un petit homenatge a la terra amb una obra de Pablo Bruna i tampoc no va faltar el compositor valencià Cabanilles.

Segons va explicar el mateix organista, va voler preparar un repertori variat amb els diferents gèneres que hi havia per a l’orgue, amb danses i temes populars. “Encara que sempre pensem en l’orgue vinculat a l’església, els seus orígens no eren cristians, ni tenien res a veure amb l’església. És molt més anterior. Era de la cort dels emperadors. Fins i tot en un inici hi va haver una certa reticència que l’orgue entrés a la litúrgia. Per això, hi ha molta música profana per a orgue“, explica Sánchez en relació amb l’ampli repertori escollit. L’organista va reconèixer que “no és una música fàcil”, perquè “les obres no estan pensades per als concerts com els entenem ara” i la disposició de l’orgue, al cor, l’allunya del públic, però alhora este fet l’entén com una oportunitat per “apreciar l’espai, els detalls artístics, l’arquitectura o les pintures que hi ha a les esglésies, escoltant música”.

Sánchez també va destacar el bon estat en què es troba l’orgue. “A vegades no els valorem, però són veritables joies, testimoni de la nostra història, el nostre art i que esta terra va ser fèrtil a nivell artístic i cultural”.

Margarita Celma, directora del Cicle, durant la presentació de l’acte va agrair l’alta implicació del públic i la gran cura que es presta a l’orgue de Fondespatla. Per part seua, el president de la Comarca del Matarranya, Fernando Camps, va apuntar que “una de les responsabilitats que tenim com a Comarca és potenciar i fomentar la cultura i també cuidar i mantenir el nostre patrimoni cultural. Este cicle és una manera de demostrar com podem gaudir avui del llegat dels nostres avantpassats“.

L’alcaldessa de la localitat, Nerea Caldú, va destacar que és un privilegi escoltar un orgue històric d’estes característiques i va agrair l’esforç d’organitzar un esdeveniment d’este nivell i que atrau músics tan destacats.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans