Logotips d'organismes oficials

La mà peluda: de la llegenda al còmic

Antonio Monfort (guió) i Moratha (dibuix) presenten 'Las aventuras de Laura y Mano Peluda en Valderrobres', un còmic que fa un interessant recorregut pel passat històric de la capital del Matarranya

Moratha (esquerra) i Antonio Monfort (dreta) durant la firma de llibres que es va fer en el marc de la Fira de Setembre. Foto: R. Lombarte

El Matarranya està ple de llegendes i mites. I un dels més populars, estretament vinculat al patrimoni històric de Vall-de-roures, fa menció al Pou de la Mà Peluda. Una història fantasiosa que va nàixer per a espantar els xiquets del poble, els quals tenien com a costum jugar entre les ruïnes del castell. Ara, gràcies al guió d’Antonio Monfort i la ploma de Moratha, la mà peluda ha passat del mite al còmic. I ho fa a través de ‘Las aventuras de Laura y Mano Peluda en Valderrobres’, una obra que ha publicat Acrótera Ediciones, de la mà de la fundació Valderrobres Patrimonial i la col·laboració del Govern d’Aragó. Una història àgil i divertida, però també instructiva, perquè el còmic fa un recorregut molt interessant pels principals episodis que ha protagonitzat el castell de Vall-de-roures durant la seua vida. Des d’aquella primera torre defensiva que es va aixecar al segle XIII fins al que es conserve avui dia. Una proposta pensada per a un públic juvenil i que es va presentar en exclusiva a la capital del Matarranya durant la celebració de la Fira de Setembre.

Antonio Monfort, veí de la capital del Matarranya, guia turístic i un apassionat tant de la història local com del còmic, ha segut la persona encarregada de fer el guió d’esta proposta literària. Monfort destaque que «el que hem intentat a través d’este còmic és crear una història del poble més propera i traduir-la a un llenguatge per a aquells que no estan habituats a llegir història o a interessar-se en ella». Una història d’aventures «ambientada aquí, que a la vegada és una excusa narrativa per a explicar la història del nostre poble». El còmic té 46 pàgines, però trobem més material. En format d’apèndix es parle també de la història del poble, els canvis que va patir el castell primitiu i els diferents episodis que marcarien la història i l’evolució de Vall-de-roures durant els últims 700 anys. Al còmic, i a través de Laura, una adolescent que té la capacitat la viatjar a través del temps, i el seu nou ‘amic’ Mano Peluda, recorrerem la història de la població d’una forma molt original. Un llibre que pot servir inclús de guia de viatge per a descobrir el patrimoni històric de la vila.

Però, com convertim una llegenda, un imaginari, en un personatge de còmic? Monfort explique que «la llegenda de la mà peluda és una cosa que ha acompanyat a la gent del poble, com a mínim, unes quantes generacions. És una llegenda coneguda, molt coneguda per tots». I, de fet, una de les condicions que va marcar l’editorial a l’hora de fer el còmic era que «el protagonista havia de ser la mà peluda. Això suposava un gran problema, perquè no se sap realment què és la mà peluda». I davant d’esta gran disjuntiva, Antonio Monfort va convertir la mà peluda en «un personatge agradable, una entitat que viu al castell, un savi que ens acompanyarà en esta aventura». Una mà peluda que ens recorde a altres personatges d’animació que destacaven per tindre abundant pèl, com ara el Capitán Cavernícola o el Maestro de la saga ‘Érase una vez…’ Dins d’este còmic, Mano Peluda assumirà el rol de narrador, mentre que el lector s’associarà amb Laura, una jove que anirà descobrint la història del castell i del poble gràcies a esta gran aventura.

En relació a la il·lustració, i segons va dir Moratha, «treballar amb Antonio ha segut molt fàcil. És un gran entès del còmic, i tenia els guions tan clars i tan ben estructurats que hem funcionat molt bé». Moratha es va referir al còmic històric. «Per regla, t’enfrontes a molta ruïna. Això obligue el dibuixant a imaginar-se moltes coses. Però en el cas d’aquí, del castell i l’entorn, passe tot el contrari. Ho tenim pràcticament tot. I com viatgem pels orígens del castell, hem tret més que posar». Moratha va dir que fer un còmic sobre la capital del Matarranya «ha segut una gran experiència». I ell, que prové de Daroca, un municipi que té molta història i també té el seu còmic, creu que Vall-de-roures bé mereix una obra il·lustrada com esta. ‘Las aventuras de Laura y Mano Peluda en Valderrobres’ té un preu de 12 euros. Està integrada dins d’una potent col·lecció de llibres que ha fet parada per diferents castells i fortaleses d’Aragó, com ara el còmic que es va dedicar al castell de Peracense (i que va obrir esta saga) o el que verse sobre Mora de Rubielos.

 

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans