Logotips d'organismes oficials

Els xiquets de la Vall entren en el món ibèric a través del teatre

Des del consorci del 'Patrimonio Ibérico de Aragón' s'impulsen diferents activitats al llarg de l'any a través del programa 'Iberízate'

Els xiquets de la Vall van participar en un taller de teatre actiu sobre el món ibèric. Foto: R. Lombarte

Xiquets i xiquetes de la Vall del Tormo han descobert el seu passat ibèric a través d’una sessió de conta-contes i teatre participatiu. La sala multiusos de la casa consistorial va acollir el divendres 17 de novembre una iniciativa que s’emmarque dins de ‘Iberízate‘, un programa d’activitats que pretén arribar a totes aquelles poblacions que conserven vestigis ibèrics. Sonia Lanuza és professora de teatre i l’encarregada d’impartir este taller i va apuntar que «esta vegada el que hem plantejat als xiquets i a les xiquetes és conèixer aspectes del patrimoni iber de la nostra zona a través de la teatralització i la dramatització». D’esta forma, els més menuts passen a ser agents actius de l’activitat, «aprenent a explicar històries, però vestits com a ibers a través d’activitats motores».

En total, van participar una quinzena de xiquets i xiquetes del poble, els quals, a través d’elements ibèrics característics, com ara les clàssiques falcates ibèriques i indumentàries de l’època, es van posar en el paper dels antics pobladors. «Podem fer exercicis de mercader, tenim l’aristocràcia… diferents maneres d’estar i actuar». I és que canvien els temps, però «les preocupacions són pràcticament les mateixes» que fa 2.500 anys. El taller va començar amb exercicis i jocs participatius per a continuació treballar la dramatització a través de diferents situacions. Una manera original de conèixer el món ibèric. La iniciativa s’ha impulsat des del consorci ‘Patrimonio Ibérico de Aragón’, el qual al llarg del present 2023 ha organitzat també activitats per Queretes, Massalió i Calaceit en clau ibèrica.

Els pobles dels rius
Al mateix temps, i al voltant del món ibèric, Tortosa ha estrenat una exposició molt interessant on apareixen alguns dels assentaments que tenim per la nostra comarca. La proposta, titulada ‘Los pobles dels rius’, es pot visitar al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, i és una mostra molt didàctica que recree escenes de la primera edat del ferro al voltant dels rius Ebre, Sénia, Matarranya, Algars, Guadalop i Bergantes. La mostra incorpore una trentena de peces originals de diversos jaciments i es podrà visitar fins al mes de març del pròxim 2024. De cara a la creació d’esta col·lecció s’han tingut en consideració els vestigis de més de 120 jaciments diferents repartits entre l’Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana. Al Matarranya, al llarg dels últims anys, s’ha fet una gran aposta per a donar visibilitat al món ibèric.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans