window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Beseit comence 2024 amb una potent ‘masterclass’ de jota a càrrec de Miguel Ángel Berna

El ballarí aragonès va impartir un taller en el qual van participar més de 30 persones. L'associació d'Empresaris Turístics de Beseit comence l'any amb esta iniciativa cultural

Video Thumbnail
Beseit arrenca 2024 amb una potent 'masterclass' de jota a càrrec de Miguel Ángel Berna
L'any ha començat molt intens a Beseit. I és que més de 30 apassionats per la jota, tant del municipi com de pobles del voltant, van tindre el privilegi d'assistir a una masterclass impulsada per Miguel Ángel Berna. El prestigiós ballarí aragonès, tota una icona de la jota ballada i qui fa escasses

L’any ha començat molt intens a Beseit. I és que més de 30 apassionats per la jota, tant del municipi com de pobles del voltant, van tindre el privilegi d’assistir a una masterclass impulsada per Miguel Ángel Berna. El prestigiós ballarí aragonès, tota una icona de la jota ballada i qui fa escasses setmanes ens sorprenia a tots amb el seu adéu als escenaris, va impartir el passat 4 de gener una classe magistral de ball al Palau de Beseit. Una excel·lent forma de començar el 2024, on professor i alumnes van treballar el moviment, el ritme i la posició. El taller va ser, al mateix temps, una autèntica declaració d’intencions per a una jota més participativa, que baixe dels escenaris i que prengue els carrers.

De fet, Berna va apuntar que «normalment la jota està associada a grups folklòrics. Una jota pensada per a l’escenari. I potser el que més ens costarà és ballar al carrer, que és el que es feia abans». A la vegada, i pel que fa a la innovació al ball, Miguel Ángel Berna va apuntar que «al final no descobrim res de nou. A la jota, al nostre folklore, tenim la potencialitat». Segons Berna, «la jota ha de tindre una finalitat. El folklore, la dansa, el ball tenen esta funció: reunir-nos, ajuntar-nos, trobar-nos amb natres mateixos». Per això ha arribat el moment de reflexionar, d’estendre ponts, de plantar una olivera pel futur de la jota i el folklore i adaptar-la a la vegada als temps que corren.

Pel que fa al seu adéu dels escenaris, i amb la humilitat que el caracteritze, Berna va reconèixer que «és un comiat per moltes raons. Tot el nascut mor. Des de l’any 1999, i fins ara, crec que són 28 produccions les que he fet. Em calia reflexionar-hi. Els anys, i més a la dansa, juguen un paper important. He d’estar agraït per haver seguit als escenaris fins ara. Ha estat un luxe i un privilegi, però cal este gir, canviar i mirar quins vents nous arriben». Berna no va fer menció al que depararà el futur més immediat, si bé va entendre que «potser l’ensenyament, una fundació… Hi ha molts projectes damunt de la taula en els que puc ser més útil que als escenaris».

Des de l’associació d’Empresaris Turístics de Beseit, entitat encarregada d’impulsar la iniciativa, la seua presidenta, Nuria Millán, va destacar que «ha estat un privilegi” tindre Miguel Ángel Berna a Beseit, i, a més, «la resposta del públic ha estat fantàstica». Als més de 30 alumnes que van assistir al taller se’ls va sumar més públic, que si bé va preferir no ballar, va seguir la masterclass amb molt d’interès. Millán va afegir que «Miguel Ángel fa molts anys que ve al Matarranya. Està enamorat d’esta comarca i mantenim una bona amistat. És molt fàcil treballar amb ell, ja que sempre està disposat a col·laborar». I més quan parlem de folklore, ja que «la viu, la respira, la dorm. Miguel Ángel és jota».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans