window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El ‘Premi Franja 2022’ reconeix la trajectòria cultural de la Sigrid Schmidt von der Twer

L'entrega d'esta distinció es va viure la nit del 4 de gener en la sala de plens de l'ajuntament de Calaceit

Video Thumbnail
El 'Premi Franja 2022' reconeix la trajectòria cultural de la Sigrid Schmidt von der Twer
La sala de plens de l'ajuntament de Calaceit va albergar el passat 4 de gener l'acte d'entrega del XVI Premi Franja. Una distinció que atorgue la Iniciativa Cultural de la Franja i que per primera vegada ha recaigut en una trajectòria lligada al món de la imatge. L'activista cultural, mestra i fotòg

La sala de plens de l’ajuntament de Calaceit va albergar el passat 4 de gener l’acte d’entrega del XVI Premi Franja. Una distinció que atorgue la Iniciativa Cultural de la Franja i que per primera vegada ha recaigut en una trajectòria lligada al món de la imatge. L’activista cultural, mestra i fotògrafa Sigrid Schmidt von der Twer, nascuda a Alemanya a l’any 1940 i vinculada al Matarranya i al Baix Aragó des dels anys 60, va ser reconeguda amb el Premi Franja: Cultura i Territori 2022 per la seua estima al territori i a la llengua i pel seu treball de documentació gràfica durant més de 60 anys. La Sigrid va recollir el premi de mans de l’alcalde de Calaceit, Juan Miguel Monclús, especialment emocionada. L’acte va estar precedit per una conferència que va anar a càrrec del president de l’Associació Cultural del Matarranya, organitzadora de la proposta, Joaquim Montclús, que va parlar sobre la història de l’edifici de les Escoles de Calaceit i sobre Casa L’Advocat. La cerimònia es va tancar amb la música de Franco Deterioro, que va estar acompanyat de Mario Sasot.

De fet, en una entrevista concedida a este mitjà, la Sigrid Schmidt von de Twer, que és esposa del lingüista i també activista cultural Artur Quintana, va reconèixer que «ha estat una gran sorpresa» el reconeixement d’este Premi Franja. «Sempre he treballat per la Franja i per la seua llengua, i sobretot hi he fet molta foto», si bé «no hauria imaginat mai que em donarien este premi». Durant la seua etapa vital, Sigrid ha enregistrat l’evolució dels nostres pobles a través de la imatge. «La primera vegada que vaig estar a la Franja va ser a l’any 1966. I l’any 1967 hi vaig passar tres mesos», recorde Schmidt von der Twer. En aquells anys «hi havia qui feia fotos», sobretot de caràcter costumista, «de la família i de les festes». La Sigrid aniria més enllà i va immortalitzar molts moments. Va fer fotografies també de les ferramentes i els aperos del camp, dels treballs de la terra, així com de costums i oficis d’aquell període que han caigut en desús. Fotografiarà la bugada, les tertúlies i converses a la fresca, una intensa vida al carrer que era l’essència dels pobles.

Llegat a Alcanyís
La Sigrid Schmidt von der Twer va explicar que el món ha canviat molt, com també la fotografia. «Abans no hi havia tantes màquines de fotografiar. I jo en tenia una de bastant senzilla. Sincerament, m’hagués agradat fer moltes més fotografies. Però era molt car». Fa uns mesos, la Sigrid i l’Artur van firmar un conveni que es tradueix en la donació de tot el seu llegat a l’ajuntament d’Alcanyís. Un arxiu que supose més de 20.000 fotografies elaborades al llarg dels últims 60 anys per la Sigrid, així com els més de 8.000 volums de la biblioteca d’esta matrimoni i que està formada per obres escrites en llengües romàniques, germàniques i turc. Entre tot este treball, destaquen aproximadament 500 obres relacionades amb la llengua catalana de la Franja. En relació a esta decisió, i en concret al treball de documentació fotogràfica que la Sigrid ha fet durant la seua etapa vital, la premiada va considerar que «són fotos importants, perquè mostren com ha avançat el país en tot este temps».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans