window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

De Calaceit a la ciutat de gel de Harbin

L'escultor Lluís Ribalta Coma-Cros, integrant del 'Bocanegra Team', s'ha fet amb el tercer premi d'escultures de neu del prestigiós festival de Harbin (Xina)

L'equip Bocanegra Team davant la seua escultura, que va quedar en 3a posició. Foto: NDM

L’artista calaceità Lluís Ribalta Coma-Cros ha tornat del prestigiós festival internacional d’escultures de neu i de gel de Harbin (Xina) amb un tercer premi. L’escultor forme part de l’expedició Bocanegra Team, que en esta ocasió ha estat integrada pels germans Roger i Adrià Vilanova Alcón, per Iban Martínez Morgado i pel mateix Ribalta Coma-Cros. El jurat va reconèixer el gran treball de ‘La sal’, proposta ideada per Roger Vilanova i que van plasmar els quatre artistes a partir d’un bloc de neu de 3x3x4 metres. El repte no és senzill. Sobretot, si tenim en consideració que es treballe en unes condicions extremes. És a dir, a -20 graus de temperatura. El ‘Bocanegra Team’ va tornar de Harbin amb esta meritòria tercera posició, superant a equips que estan molt preparats per a treballar en ambients glaçats, així com rivals que en passades edicions havien guanyat el concurs. Sense pràcticament temps de desfer les maletes, Ribalta Coma-Cros inicie en unes hores un nou repte. I és que el ‘Bocanegra Team’ agafarà diumenge un avió cap al Tirol italià per a competir en un nou concurs d’escultura en gel i neu, en esta ocasió amb els Alps de fons.

Ribalta Coma-Cros, que duu pràcticament dos dècades vivint a Calaceit, explique que «fa uns anys a Andorra vaig descobrir l’escultura amb neu. I em van parlar d’una ciutat xinesa que muntava un parc de neu i que feia concursos d’escultura de neu i de gel». Per la mida de les escultures, de dimensions considerables, al Festival Internacional de Harbin s’ha de participar en equip. En la modalitat de neu són grups de quatre persones. Per tant, «necessites companys de feina i gent al teu costat que hi vulgui participar». Lluís havia assistit a Harbin en diferents ocasions. Però a causa de la pandèmia, el concurs va caure. «Este hivern, per fi hem pogut tornar a participar». I el resultat ha estat este tercer premi. «Poca broma», com reconeix l’escultor de Calaceit. «Hi eren pràcticament 30 equips, alguns dels quals coneixia d’abans i els he vist guanyar el concurs». Per tant, «és un orgull quedar per sobre d’ells». Principalment «perquè anem assolint el potencial que portem dins». I a sobre, «sense tindre les facilitats que poden tindre els artistes de Rússia, Xina o Mongòlia, i que tenen un major accés a la neu i al gel».

Una ciutat de gel
Harbin és la capital de Heilongjiang, la província més septentrional de la Xina. És coneguda per les seues escultures de gel i neu. L’àrea metropolitana de Harbin té més de 12 milions d’habitants, i la ciutat se situe a la ribera del riu Songhua, que ateses les temperatures extremes que registre la regió, a l’hivern es congele i pot acumular uns gruixos de gel de 80 centímetres. El Festival Internacional d’escultures de neu i de gel és un dels més importants del planeta i atrau artistes de tot el món, entre ells l’expedició del ‘Bocanegra Team’. Sobre l’experiència, Lluís Ribalta Coma-Cros va reconèixer que «no podem fer gaire preparació fins que arribem allà i tenim el xoc tèrmic directe. Però amb els anys hem anat adquirint material», com manyoples i guants de països de molt de fred, que faciliten les coses en situacions extremes. I és que en llocs de fred com ara Sibèria, Iacútia, Lapònia, el nord de Finlàndia o Canadà «utilitzen uns sistemes diferents». Per exemple, «tenen unes manyoples com si foren tres dits, que aquí es desconeixen», així com uns guants que aguanten perfectament els -20 graus de temperatura.

Al mateix temps, el ‘Bocanegra Team’ es va endur un trosset del Matarranya cap a Harbin. Concretament, jerseis i raspes patrocinades per Materiales Barceló, una empresa de Calaceit especialitzada en construcció que els hi ha facilitat este material per a la seua experiència. Pel que fa anècdotes curioses, Lluís Ribalta Coma-Cros va recordar que «a Harbin, als -20 graus de temperatura li dèiem ni fred ni calor». L’escultor va afegir que «quan has fet cinc passes des de l’hotel, a -20 graus se’t comence a congelar la barba». Per tant, a la barba «tens un termòmetre aplicat», va bromejar. «Si se’t congele abans, això vol dir que fa més fred i serà més difícil treballar». Lluís Ribalta Coma-Cros, que el coneixem al Matarranya pels seus treballs en alabastre, té previst continuar participant en concursos de neu i de gel. A banda de l’experiència xinesa i la italiana que ara comence, este hivern viatjarà a Letònia. En relació a ‘La sal’, que va rebre el tercer premi al festival de Harbin, parlem d’una escultura que plantege l’infinit i que està inspirada en l’obra de Pablo Gargallo. Una peça que tindrà una vida efímera perquè es desfarà en arribar el bon temps.

Escolta l’entrevista sencera a aquí.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans