window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

La Comarca impulsarà un taller i una exposició per a posar en valor la pedra en sec

El Ministeri de Cultura ha concedit una partida econòmica de 3.700 euros per fer divulgació i donar a conèixer una tècnica constructiva que l'any 2018 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat

La pedra en sec, present en la construcció d'este pou tapat i que amague unes escales per dins. Foto: R. Lombarte

Fonts, basses, marges, pous, pallisses, fites… Està tan present en el nostre dia a dia que pràcticament passe desapercebuda. Però la pedra en sec és una tècnica constructiva digna d’admiració. Així ho va entendre la UNESCO l’any 2018, quan la va declarar Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Ara, i gràcies a una ajuda de poc més de 3.700 euros aprovada pel Ministeri de Cultura, l’àrea de Patrimoni de la Comarca del Matarranya impulsarà un taller i una exposició per, precisament, posar en valor i donar a conèixer la pedra en sec. Parlem d’una tècnica de construcció d’origen tradicional, que aprofitava les pedres que tenia a l’abast, i que consisteix en posar unes pedres damunt d’unes altres sense usar cap ciment o argamassa. L’any 2017, la Comarca del Matarranya va crear un inventari de construccions fetes a través d’esta tècnica i el resultat es va traduir ens unes 300 fitxes que resumeixen l’àmplia i variada riquesa de pedra en sec que tenim escampada entre els 18 municipis del Matarranya.

Ana Casasús és tècnica de Patrimoni a la Comarca del Matarranya, i va apuntar que «fa un temps vam presentar un projecte relacionat amb la pedra en sec que ens han aprovat», gràcies al qual «volem crear una exposició i, a la vegada, impulsar un taller per a fer difusió d’esta tècnica». Casasús va explicar que la pedra en sec «és una tècnica que s’ha anat transmetent de forma oral», i que tot i que històricament han existit «professionals que es dedicaven a pujar parets», sovint eren «els mateixos llauradors» els encarregats d’aixecar alguna construcció per arrecerar-se de l’aigua o del fred o «recuperar algun marge que havia caigut». A través d’este projecte, des de la Comarca del Matarranya es volen donar a conèixer algunes construccions curioses, i al mateix temps fomentar la recuperació i la promoció d’este patrimoni a través d’un taller. El territori s’ha posat en contacte amb la fundació El Solà de La Fatarella, a la Terra Alta, que entre altres coses s’ha especialitzat en estes tècniques constructives i ofereix cursos de formació sobre pedra en sec.

A través d’un extens treball de documentació previ, la Comarca del Matarranya té inventariat bona part del seu patrimoni de pedra en sec. Ana Casasús va destacar que «este inventari, que ja vam crear l’any 2017, és molt interessant i constate la gran riquesa en construccions que tenim a la comarca». Hi apareixen des de construccions relacionades amb l’agricultura i el bestiar, com marges de bancals o corrals per arrecerar les ovelles, a construccions pensades per a l’acumulació d’aigua, com els pous, les fonts o les basses, o sistemes de comunicació, com serien els camins empedrats. Durant tot este procés també es van recopilar qüestions rellevants, com les eines i ferramentes que s’utilitzaven per a tallar les pedres, els sistemes per a col·locar-les o les tècniques per a fer marges. Des de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i farà ara uns anys, es va fer també un inventari i una posterior exposició que incloïa múltiples construccions de pedra en sec que apareixen escampats les termes de Beseit, Pena-roja i Vall-de-roures.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans