Logotips d'organismes oficials

La Setmana Santa de Valderrobres, present a les Jornades Nacionals d’Exaltació

Enguany s'han celebrat a Andorra, i durant el desfile de la tarde de dissabte van assistir més de 70 tambors i bombos de la capital del Matarranya

Tambors i bombos de la Setmana Santa de Valderrobres, en les jornades nacionals celebrades a Andorra. Foto: NDM

Al Baix Aragó ja es respire ambient de Setmana Santa. Este passat cap de setmana, la població d’Andorra va albergar les 37 Jornades Nacionals d’Exaltació del Tambor i el Bombo, un dels moments més esperats de l’any per als 22 municipis que integren este consorci nacional. Músics i acompanyants procedents de cinc autonomies diferents, en les quals els tocs de la Setmana Santa tenen un pes important, es van donar cita a esta població de la nostra província. Destacada va ser la delegació procedent de Vall-de-roures. I és que més de 70 músics de la capital del Matarranya van formar part del desfile del dissabte a la tarde, un dels moments que concentre més gent al carrer. Pel de matí, el pavelló d’Andorra va celebrar l’acte d’exaltació de Tambors i Bombos. Per l’escenari van passar les diferents poblacions assistents, procedents d’Aragó, Andalusia, el País Valencià, Castella i Múrcia. Precisament, la població murciana de Moratalla serà l’encarregada d’agarrar el testimoni d’Andorra, sent l’amfitriona de les pròximes jornades nacionals. A Vall-de-roures li tocarà ser població amfitriona l’any 2029.

Des del Matarranya, atesa la proximitat d’Andorra, van ser bastants els veïns que es van desplaçar en qualitat d’espectadors a estes jornades. Una manera molt potent d’arrencar la Setmana Santa que, al mateix temps, va vindre acompanyada d’alguna novetat. La primera, un canvi destacat al mateix consorci. I és que Antonio Mesa, que ha ostentat la presidència durant més de 30 anys, deixe un càrrec que agarre Paco Pastor. La segona de les novetats és la previsió que els tocs de la Setmana Santa de Vall-de-roures, Terol, Fuentes de Ebro, Alagón i Jumilla es puguen sumar pròximament a la figura de Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO i que tenen concedides les altres poblacions del consorci. Així ho va considerar el nou president de l’entitat, qui va defensar que “és lògic i normal que si som 22 pobles agermanats, esta declaració se’ns atorgue a tots per igual”. La capital del Matarranya té documentat que als anys 40 del segle passat es va introduir el toc del primer tambor en la processó de la Setmana Santa. El tocava el senyor Vicente Gómez, qui encapçalava la processó del Divendres Sant.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans