Logotips d'organismes oficials

L’aposta de la província pels rodatges es va traduir en més de 9.000 pernoctacions l’any passat

Teruel Film Commission fa balanç de l'impacte cinematogràfic al territori durant la celebració de les jornades 'En Teruel, se rueda'. A la província s'han rodat 20 produccions d'alçada durant el 2023

Durant la celebració de les jornades 'En Teruel, se rueda' s'ha fet balanç de la temporada de cine al territori. Foto: NDM

Durant els últims dotze mesos, els rodatges han deixat a la nostra província més de 2 milions d’euros, amb 217 dies d’activitat, més de 100 localitzacions i 9.260 pernoctacions. Estes són algunes de les xifres a destacar del balanç que ha fet la Teruel Film Commission, un servei depenent de la Diputació Provincial, durant la cloenda de la jornada ‘En Teruel, se rueda‘, i que s’ha centrat en l’economia del cine i els rodatges. Una sessió que la diputada de Turisme a la DPT, Marta Sancho, va qualificar com a “èxit, no només per la xifra d’assistents, sinó per la qualitat dels ponents i el perfil del públic assistent, que permetrà multiplicar l’impacte de tot allò que es va exposar”. Després de la celebració d’esta jornada tècnica, Sancho va reiterar les possibilitats que ofereix el sector audiovisual per a la província i la gran faena que està fent la Teruel Film Commission, juntament amb les oficines comarcals, locals i autonòmica. En este sentit, Sancho va defensar que “les dades que mostrem de la província són una mostra del que s’està fent i de com es pot fer molt, perquè estem sembrant per al futur, donant a conèixer tot el nostre potencial”.

Per al càlcul de l’impacte econòmic dels rodatges es tenen en consideració les produccions realitzades per empreses no domiciliades a la província i que han rodat de manera completa o en part dins de la província, i classificables dins del que es coneix com a rodatges d’alt impacte, que són els equips de més de 30 persones desplaçades. Es calculen tots els gastos en empreses i professionals de la província durant els treballs de preproducció, rodatge i desmuntatge. En resum, l’últim any s’han registrat a la província 20 rodatges d’alt impacte, dels quals cinc són llargmetratges que han estat rodats parcial o íntegrament a la província. A la vegada, s’han rodat una dotzena de produccions publicitàries i tres produccions més. A tot això cal sumar 20 rodatges més considerats de baix impacte, que serien programes de televisió, documentals o peces per a xarxes socials. Tota esta activitat s’ha traduït en 217 dies d’activitat, fet que suposa més de 100 localitzacions. Pel que fa a la repercussió en diferents sectors econòmics de la província, les dades també són destacades: 9.260 pernoctacions i més de 200 figurants.

‘El hipster’, en dos setmanes
Entre les diferents produccions que va acollir el Matarranya al llarg del passat 2023, cal destacar per damunt de tot la pel·lícula que ha filmat Emilio Martínez-Lázaro, consagrat cineasta i autor de l’exitosa saga Ocho apellidos vascos. El cineasta va triar el Matarranya per a gravar l’adaptació cinematogràfica de Un hipster en la España vacía, de Daniel Gascón, que en la seua versió en paper ha tingut una gran repercussió. Bona part de la pel·lícula es va gravar durant la passada primavera pels exteriors de Fontdespatla i La Freixneda, i en el film hi participen molts veïns del Matarranya en qualitat de figurants. Fa un parell de setmanes, la plataforma Prime Vídeo va anunciar la data d’estrena del ‘Hipster’, que estarà disponible per a tots els usuaris a partir del pròxim 27 de març. La gravació va tindre un important impacte, perquè més de 100 persones van participar en el seu rodatge. ‘Un hipster en la España vacía’ és un dels múltiples projectes que han comptat amb l’assessoria de Teruel Film Commission.

Aquí es pot veure el trailer de la pel·lícula:

Video Thumbnail

Un hipster en la España vacía | Tráiler oficial | Prime Video España

Durant els últims dotze mesos, els rodatges han deixat a la nostra província més de 2 milions d'euros, amb 217 dies d'activitat, més de 100 localitzacions i 9.260 pernoctacions. Estes són algunes de les xifres a destacar del balanç que ha fet la Teruel Film Commission, un servei depenent de la Diput

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans