Logotips d'organismes oficials

El Matarranya ressonarà a ritme de bombo i tambor amb ‘rompides’, Via Crucis i processons

Vall-de-roures, Fórnols, Calaceit, la Freixneda, Massalió i la Vall del Tormo celebraran destacats actes religiosos amb motiu de la Setmana Santa

Calaceit és un dels pobles més devots i s'hi celebren diferents processons. Foto: NDM

Capirots, túniques, passos, cornetes, bombos i tambors. Ja està tot preparat al Matarranya per l’arribada dels dies forts de la Setmana Santa. Cada poble té la seua identitat pròpia i durant estos dies de recolliment mostren la seua devoció a través de processons singulars, on el so és el protagonista.

Potser, la Setmana Santa més destacada del Matarranya és la que se celebra a la seua capital, per la seva intensitat i implicació aclaparadora de la població. És, sens dubte, la que més actes reuneix i la que compta amb un nombre més gran de confraries i confrares. A Vall-de-roures, els actes van començar el Diumenge de Rams, amb la benedicció dels palmells i la XXXIV Exaltació local de tambors, cornetes i bombos. Dimecres Sant, a la nit, tindrà lloc el Via Crucis pel nucli antic de la vila i dijous, la processó del Silenci. El dia fort serà divendres amb la Rompida de l’Hora, on els tambors i els bombos ressonaran anunciant la passió i mort de Jesucrist i, a la nit, arrancarà la processó més important la Solemne Processó del Sant Enterrament.

Però no només a la capital ressonen els tambors. A Calaceit, la Freixneda, Massalió, la Vall del Tormo i Fórnols també els és pròpia esta celebració. A Calaceit, la Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i la Santa Espina porten el pes dels actes, entre els quals destaquen la processó de dijous, la Passió de Nostre Senyor, amb els seus tambors i els seus sons vius. Una altra oportunitat per gaudir de la Setmana Santa calaceitana serà el Divendres Sant amb la nit del Sant Enterrament i el cant a la Salve Dolorosa o la processó de la Trobada del Diumenge de Pasqua.

A la Freixneda també es viuen intensament estos dies. Destaquen tres moments, el recorregut del calvari fins a Santa Bàrbara a la nit del Dijous Sant, un Via Crucis que ascendeix al capdamunt del poble a ritme de bombo i tambor; la Rompida de l’Hora a les 12 del migdia de divendres, on es concentren a la plaça Major bombos i tambors per tocar conjuntament, i, finalment, a la nit la processó de La Dolorosa.

La Confraria del Sagrat Cor s’encarrega dels actes solemnes de Massalió, que se centren en la processó del Divendres Sant, així com la Rompida de l’Hora, que té lloc divendres a les 12 del migdia. Per la seua banda, la Vall del Tormo viu la Setmana Santa amb una Rompida de l’hora multitudinària, en forma de cercle, dijous a la nit. Divendres i diumenge tornaran a sortir tambors i bombos en processó.

I tanquem la roda de la Setmana Santa del Matarranya a Fórnols, on per al Divendres Sant recuperaran el seu tradicional Via Crucis després de diversos anys sense celebrar-lo.

REDACCIÓ
Mitjans