Logotips d'organismes oficials

L’artista pena-rogí Óscar Blanch guanye el concurs del cartell anunciador de l’Aplec dels Ports

A l'obra es plasme un discurs d'unitat, amb moltes mans tocant una guitarra i generant una música col·lectiva. L'ús de la IA ha provocat debat i polèmica al voltant d'esta tecnologia

Óscar Blanch, autor del cartell anunciador de l'Aplec dels Ports 2024, junt a la seua obra. Foto: NDM

L’artista Óscar Blanch, natural de Pena-roja, ha segut el guanyador del concurs del cartell anunciador de la pròxima Aplec dels Ports. El dissabte 13 d’abril, la població de Sorita, a la veïna comarca dels Ports, va anunciar el cartell del pròxim festival, que se celebrarà entre els dies 26 i 28 de juliol entre Sorita i Palanques. Sota el lema aplequer ‘Unida la gent, continua el corrent‘, Blanch ha creat un cartell dinàmic i colorit. Una imatge viva que capture l’essència de la música com a catalitzador de la unitat. De fet, el cartell anunciador transmet l’essència de l’Aplec, apareixent diferents mans que toquen a l’uníson una mateixa guitarra. L’autor, en una entrevista facilitada a matarranya.media, va concretar que “la idea que volia traslladar és la unitat de tots, d’un poble unit, d’una cultura. Tots junts generem una melodia per a combatre els obstacles que tenim al món rural”.

Un discurs que case perfectament amb l’essència de l’Aplec dels Ports. Una trobada que es va celebrar per primera vegada l’any 1978 a la Todolella en un marc festiu, però també reivindicatiu, demanant serveis dignes i millors infraestructures per a la comarca. I la roda de l’Aplec no ha parat des d’aleshores. Óscar Blanch va explicar que “tots els anys intento anar a l’Aplec”. De fet, molts jóvens del Matarranya són assidus al festival, especialment d’aquells municipis més pròxims a la comarca dels Ports. L’edició passada, l’artista de Pena-roja ja va participar al concurs de cartells, però sense èxit. A l’hora de plasmar el cartell guanyador d’esta última edició, “vaig analitzar els cartells d’edicions anteriors”, va dir Blanch. Cartells que solen destacar per ser molt colorits, cridaners i creatius.

El debat de la IA
El concurs del cartell anunciador de la pròxima ‘Aplec dels Ports’, que es viurà l’últim cap de setmana de juliol a Palanques i Sorita, també ha generat certa polèmica al voltant de l’ús de la Intel·ligència Artificial. De fet, a través de les xarxes socials, alguns usuaris han criticat que l’artista guanyador haja recorregut a la IA a l’hora de presentar la seua obra. Per contra, altres usuaris li trauen ferro al debat i avalen l’ús de la tecnologia quan cau en bones mans. La qüestió és que a les bases del concurs en cap cas es fa menció a l’ús d’esta tecnologia. Sobre el debat que ha causat l’obra guanyadora, Óscar Blanch va recordar que “el cartell no està completament fet amb Intel·ligència Artificial”, sinó que “hi ha esbossos fets a mà, he utilitzat la tauleta gràfica i també programes d’edició d’imatge”. Per tant, “he utilitzat una mica de tot per a fer este cartell, i crec que ha agradat molt”.

El cartell anunciador es va presentar el dissabte i serà la imatge de la pròxima edició del festival, estampada també als gots i samarretes promocionals. L’Aplec dels Ports celebrarà enguany la seua 45ena edició, essent un dels festivals del món rural amb major recorregut.

Pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Óscar Blanch a través d’este enllaç:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans