Logotips d'organismes oficials

Fórnols acull la presentació de ‘La vida de Pedro Saputo’ en lectura fàcil

Durant l'acte els nombrosos assistents van visitar la casa de l'autor, Braulio Foz, natural de la localitat

Video Thumbnail
Fórnoles acull la presentació de 'La vida de Pedro Saputo' en lectura fàcil
El 25 d'abril passat, en el marc de les celebracions pel Dia del Llibre, Fórnols va acollir la presentació del tercer volum de 'La vida de Pedro Saputo' en lectura fàcil. L'adaptació ha estat realitzada per Plena Inclusión Aragón, que ha comptat per a la seua validació amb persones amb discapacitat

El 25 d’abril passat, en el marc de les celebracions pel Dia del Llibre, Fórnols va acollir la presentació del tercer volum de ‘La vida de Pedro Saputo’ en lectura fàcil. L’adaptació ha estat realitzada per Plena Inclusión Aragón, que ha comptat per a la seua validació amb persones amb discapacitat intel·lectual usuàries de les entitats aragoneses Kairós, Valentia, Adispaz i Atadi. A l’acte, que va omplir el pavelló de la localitat, hi van anar nombrosos usuaris i professionals d’estes entitats, així com els veïns de Fórnols.

Santiago Villanueva, president de Plena Inclusión Aragón, durant la seua intervenció en la presentació va posar èmfasi que “l’accessibilitat cognitiva permet gaudir totes les persones dels seus drets fonamentals”. Per la seua banda, l’alcalde de Fórnols, Javier Vidal, va emfatitzar el “major esforç” que han de fer les persones amb discapacitat al llarg de la seua vida, encara que això “no impedeix aconseguir grans èxits”. Finalment, Ramón Royo, gerent d’Atadi va recordar que “l’accessibilitat cognitiva, encara que menys visible que la física, és igual d’important” i va remarcar la necessitat que estos suports també es presten al medi rural.

Després de l’acte institucional, els assistents van poder gaudir d’una jornada de portes obertes, a l’ajuntament i també a la casa natal de Braulio Foz, autor de Pedro Saputo, l’obra literària, ara adaptada. ‘La vida de Pedro Saputo’ és una obra de literatura clàssica escrita per Braulio Foz el 1844 i composta per 4 volums; narra les divertides aventures de Pedro Saputo al llarg dels seus viatges per Aragó i es mostren els costums i les tradicions de l’època. Esta és la primera obra de literatura aragonesa adaptada i el primer llibre aragonès en lectura fàcil. L’adaptació es fa en castellà, aragonès i català; també es pot escoltar en format audiollibre, les veus del qual han prestat persones amb discapacitat intel·lectual.

La lectura fàcil és una adaptació que permet llegir i comprendre un text de manera més senzilla i que afecta tant la redacció com el disseny i la maquetació del document. Per exemple, als llibres de ‘La vida de Pedro Saputo’ s’ha redactat el text amb paraules més senzilles i frases més curtes, s’hi han inclòs definicions de paraules, explicacions de refranys i expressions o descripcions de situacions. Però també s’ha maquetat el text amb prou espai, associat un color a cada capítol, resumit el llibre en format còmic i QR inclòs amb informació complementària. Tot això facilita laccés a la informació a persones amb dificultats de comprensió.El projecte complet és gratuït i d’ús públic. El 2025 està previst publicar el quart volum de la col·lecció en lectura fàcil, amb la qual cosa es donaria per completat el projecte.

Escolta Santiago Villanueva, de Plena Inclusión, Javier Vidal, alcalde de Fórnols, Mila Herrera, tècnica d’accessibilitat cognitiva, així com a Ramón Royo, que ens parle sobre la futura residència que ATADI farà al Matarranya en el programa Matarranya al dia de Ràdio Matarranya.

MARTA JIMÉNEZ / REDACCIÓ

 

Mitjans