Logotips d'organismes oficials

El ‘Matarranya Íntim’ reuneix 18 propostes diferents en Calaceit

El festival d'arts escèniques d'avantguarda se centra en ‘La Família’ i se celebra del 26 al 28 de juliol de 2024

'La Família' serà el lema d'aquesta edició. Foto: NDM

Els pròxims dies 26, 27 i 28 de juliol Calaceit acull la 11a edició del ‘Matarranya Íntim’, un festival d’arts escèniques d’avantguarda, madur i valent, que s’ha convertit en tot un referent cultural. Un ‘Matarranya Íntim’ que no para de créixer, com una família. I precisament, ‘La Família’ serà el lema d’aquesta edició, en la qual es veuran fins a 18 propostes diferents. Jacobo Julio, organitzador i director artístic del festival el descriu com “un homenatge a tota la gent, a la família que fa falta per a portar tot això avant”. Per a això, “els artistes han explorat en les seves pròpies famílies, en el seu propi arbre genealògic, tractem famílies diverses i l’amistat com a família”.

El divendres 26 de juliol donarà el tret de sortida la mostra Taller ‘Matarranya a Escena’ i que és el resultat de la creació col·lectiva del taller impulsat des de Comarca del Matarraña. Aquest mateix dia també es podrà gaudir d’actuacions com ‘The Power of the 80’s’, de Gonzalo Santamaría, un espectacle d’humor satíric i ‘Conservant memòria’, una delicada proposta de teatre d’objectes que furga en els records, una peça satisfeta de premis de la companyia de La Rioja ‘El Patio Teatro’.

Al llarg del dissabte i el diumenge i de manera simultània, nombrosos espais íntims de Calaceit acolliran clown, noves dramatúrgies, titelles, cabaret,… ”la idea és que sigui un ampli ventall d’espectacles de nova creació i molt avantguardistes”, afirma Juliol. Obres com ‘Qué sabe nadie’, de la companyia valenciana ‘La Peydro’, una autoficció amb música en viu. ‘Com si ho portessin escrit al front’, de la ‘Cia La Confiança’, sobre l’assetjament escolar i les noves famílies.

La dansa a aquesta edició arriba amb ‘Nardo, cae’, del creador colombià Edu Migro, inspirada en el clubbing. La comèdia ens arriba de la mà de ‘La Pacheca Collective’ amb ‘A solas con el emérito’, el retorn inesperat de Juan Carlos I. Tampoc faltarà la poesia escènica, a càrrec del performer portoriqueny Randoll Rocafort. ‘Cuca: Pruebas de existencia’. Les noves dramatúrgies i el teatre físic també tindran el seu protagonisme, gràcies a la companyia ‘The Mullet & Moustache’ i la seva obra ‘La Hoguera’. La tragicomèdia arriba de la mà de la companyia ‘Hongaresa Teatre’ i la seua ‘Querencia’. ‘Segu-rata’, de ‘Marzomayea Teatre’, serà la proposta de clown gestual d’aquesta edició. El Teatre familiar ens arriba des de Mallorca amb ‘Iguana Teatre’, i la seva proposta ‘La Faula!’. L’actuació de clausura del festival es viurà la nit de diumenge, a les 21.00 hores, en l’Ermita de Sant Cristòfor amb Ellas music band.

Així mateix, i al llarg de tot el cap de setmana hi haurà proposades de taquilla inversa als carrers del municipi. Música d’arpa i veu amb Impromptu, i David Durán presentarà ‘Peregrino’, un espectacle diminut de titelles. La programació d’arts escèniques es complementarà amb altres activitats paral·leles: la visita guiada pels llocs més interessants del patrimoni històric, una instal·lació col·lectiva inspirada en Carol Hanisch “Intimidades tendidas”. I enguany, Venda d’Aubert oferirà tastos de vins en cellers particulars.

ISABEL APARICIO / REDACCIÓ
Mitjans