Logotips d'organismes oficials

Unes 2.000 persones participen en un ‘Matarranya Íntim’ per a emmarcar

El festival d'arts escèniques i d'avantguarda es va allargar tres dies i va esgotar pràcticament totes les localitats. L'Íntim ha recordat el llegat del poeta Àlex Susanna, amb residència a Calaceit

Diferents cases emblemàtiques de la localitat es va obrir per acollir les propostes del festival. Foto: R. Lombarte

El Matarranya Íntim ha tornat este estiu a Calaceit. I l’acollida del festival ha segut massiva. Uns 2.000 espectadors van respondre a les 17 propostes d’arts escèniques programades per a l’edició d’enguany, que es van viure simultàniament per diferents espais emblemàtics de la localitat i per cases que tenen molta història. L’ermita de Sant Cristòbol, amb l’espectacle Ellas music band, va posar el colofó a un festival que des del seu naixement, ja fa més de 10 anys, no ha parat de guanyar adeptes. Un ‘Matarranya Íntim’ que s’ha consolidat com una de les propostes més interessants de la geografia provincial. El divendres 26 de juliol per la tarde hi va haver tres propostes molt enèrgiques. La performance multidisciplinar Matarranya a Escena! va ser l’encarregada d’obrir el festival a la plaça de la llotja, i va continuar amb Gonzalo Santamaría i el seu ‘Eddy 80s’. Dos espectacles de carrer que van reunir més de 300 persones. Per la seua part, El Patio Teatro va oferir una de les propostes més sorprenents i aplaudides d’esta edició. Parlem de ‘Conservando memòria’, un llenguatge de mans i objectes únic.

Si divendres va començar amb molta energia, el dissabte 27 i el diumenge 28 es van succeir nombrosos espectacles. Així mateix, i seguint amb la línia de les últimes edicions, dissabte es va celebrar una visita guiada pels racons més emblemàtics de la població amfitriona. En esta ocasió, va ser Maria Garau, responsable de l’Oficina de Turisme, l’encarregada de descobrir alguns secrets de Calaceit. Per la seua part, el carrer Major va acollir Intimitats esteses, una instal·lació col·lectiva de roba interior inspirada en l’escriptora Carol Hanisch que ha donat molt que parlar. I a diferents espais íntims van arribar les propostes artístiques d’esta edició. El pati de la casa de la dissenyadora de moda Pilar Díaz de Quijano va acollir ‘Com si ho portessin escrit al front‘, a càrrec de Cia la Confiança, una proposta dura i reflexiva que versa sobre el bulling i la violència. Mentrestant, Casa Tabalet va albergar ‘Qué sabe nadie‘, una altra de les grans sorpreses del festival d’enguany. El públic familiar va gaudir amb La faula!, i casa de l’Advocat va acollir la proposta més internacional amb la poesia escenificada de ‘Cuca: pruebas de existencia‘. El teatre físic i la dansa va arribar amb ‘Nardo, cae‘, a la Casa de Pilar Abella.

Sentiments trobats per a ‘La Hoguera‘, de The Mullet & Maustache, espectacle «on els actors es despullen físicament i espiritualment». I per a potent, l’excel·lent text de ‘Querencia‘, una proposta que va arribar des del Port de Sagunt, es va mostrar al teatre i gire al voltant de la relació entre un crític de tauromàquia, una reputada actriu de teatre i el clàssic de ‘Medea’. El teatre gestual va anar a càrrec de la companyia Marzomayea Teatro, que va tornar al ‘Matarranya Íntim’ amb ‘Segu-Rata‘, una aposta pel clown gestual procedent de Saragossa. A més, i al llarg de la present edició del festival s’han fet altres activitats. Entre les novetats, i que segurament es repetiran per a pròximes edicions, els tasts de vi. Tal com va concretar el director del festival, Jacobo Julio Roger, «el primer tast es va fer al preciós celler de Pascu i l’Ana. I el segon es va viure a la casa del poeta Àlex Susanna, a qui li hem volgut dedicar el festival». Satisfacció des de l’organització del ‘Matarranya Íntim’, que va agrair l’enorme implicació de l’ajuntament, dels veïns, els espectadors i de tota la Família de l’Íntim.

De fet, pràcticament es van vendre totes les localitats previstes i fins i tot es van ampliar algunes actuacions perquè els dies previs al festival ja no hi quedaven entrades. Entre elles ‘A solas con el emérito’, la proposta de Bea Insa & Ángel Mirou sobre la família reial que va acollir la casa consistorial dissabte a la tarde, i que va oferir un altre passi diumenge al matí. També van funcionar molt bé les propostes de taquilla inversa, amb eixe tàndem perfecte entre la Laia a l’arpa i l’Eugenia a la veu, i que van actuar tant dissabte com diumenge als porxos de la plaça Major. Per la seua part, David Durán va ser l’aportació de titelles al ‘Matarranya Íntim’ d’enguany.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans