Logotips d'organismes oficials

Salut, país i Ronda de Boltaña

La mítica banda aragonesa va tornar dissabte per Lledó, on va regalar una potent actuació en la que van sonar multitud d'himnes. Per la nit es va viure una bonica ronda pels carrers del poble

La Ronda de Boltaña va omplir el poble de música tradicional. Foto: R. Lombarte

«¡Salud a los que nos echáis albahaca!
¡Salud a los que zampan sin parar!
¡Salud, país, estamos aún aquí,
más viejos, eso sí, pero aún aquí!».

Hi ha grups de música que no necessiten presentació perquè s’han guanyat l’estima i el respecte del públic a pols. I entre els exemples més destacats de la música aragonesa tenim la Ronda de Boltaña. Precisament, la mítica banda de folk del Sobrarbe va reaparèixer dissabte, 3 d’agost, per Lledó, on va oferir una doble ració de música per a emmarcar. Per la nit, ronda pels carrers del poble. I unes hores abans, concert obert a tot el món. Un recital que va reunir més de 300 persones, algunes de les quals es van posar a ballar des de la primera cançó. Després d’una petita introducció a través d’una de les melodies tradicionals més conegudes del folk aragonès, la Ronda va començar el seu concert, interpretant algunes de les cançons més emblemàtiques i conegudes dels seus més de 30 anys de carrera. Després de tocar ‘¡Salud, país!’, tota una declaració d’intencions, el concert va seguir amb ‘Tiembla porrón’, ‘Días de albahaca’ i ‘El Ara y el viento’, una cançó que recorre als molins tèxtils i el batan com a metàfora de la vida, perquè a base de cops ens anem fent més forts.

Una vegada més, la visita de la Ronda de Boltaña pel Matarranya ha tingut una excel·lent acollida. Fa dos anys, concretament un mes de març de l’any 2022, la Ronda ja va actuar a la nostra comarca, també a Lledó. Al concert de dissabte van assistir molts veïns de Lledó, però també de poblacions de la contornada, inclús de la Terra Alta. Entre el públic present, la corporació de Lledó, amb la seua alcaldessa Teresa Crivillé a primera fila, acompanyada del diputat a les Corts pel PAR, Alberto Izquierdo, la diputada de Turisme a la Diputació, Marta Sancho, així com els alcaldes de Ràfels i Fórnols, José Ramón Arrufat i Javier Vidal, respectivament. Per Lledó hi eren també l’alcalde de Queretes i president de la Comarca del Matarranya, Fernando Camps, així com l’alcalde de Mont-roig, Miguel Gascón. En relació a la jornada cultural celebrada a Lledó, la seua alcaldessa va recalcar que «és la segona vegada que ens visite la Ronda de Boltaña en poc temps. Són la ronda per excel·lència, un emblema d’Aragó i és un goig tindre-la per Lledó».

Aprofitant la presència de la Ronda de Boltaña, des de l’organització de la festa es va organitzar un sopar popular i també una rifa.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans