Logotips d'organismes oficials

La plaça major de Calaceit s’ompli de gent i bona música a través del Matarrañya Jazz Festival

Durant tres dies, la capital cultural del Matarranya ha acollit diferents espectacles d'altura. La sala d'exposicions de la Casa de la Vila acollirà una exposició de fotografia durant el mes de setembre

Video Thumbnail
La plaça major de Calaceit s'ompli de gent amb el Matarrañya Jazz Festival
La plaça major de Calaceit transmet màgia per sí mateixa. Però si a sobre la mudes amb bona música, el resultat pot ser espectacular. La capital cultural del Matarranya ha estat l'espai triat per a viure el primer Matarrañya Jazz Festival, una proposta artística que s'ha traduït en cinc concerts de

La plaça major de Calaceit transmet màgia per sí mateixa. Però si a sobre la mudes amb bona música, el resultat pot ser espectacular. La capital cultural del Matarranya ha estat l’espai triat per a viure el primer Matarrañya Jazz Festival, una proposta artística que s’ha traduït en cinc concerts de gran nivell i centenars d’espectadors entre el públic. Un festival dedicat al jazz i al dixie que va obrir el divendres, des de les Terres de l’Ebre, Joe Juanós Quintet, i que va continuar amb Irene Reig i The Bop Collective. La programació es va reprendre el dissabte amb Coolage & Clara Mas Martí, agrupació de piano, contrabaix, bateria i saxo i una jove Clara Mas que intercalava veu i flauta travessera. La nit la va tancar la proposta de María Esteban Quintet, projecte que entre les seues files té al destacat bateria de Calaceit Santi Colomer. El diumenge, i en format vermut, el centre neuràlgic de Calaceit va acollir el concert de Dixieland Blues Band, consolidada formació de Saragossa.

Santi Cogolludo és fotoperiodista i una de les persones organitzadores d’esta nova proposta cultural que aterre a Calaceit. «No tenim paraules. Acollir tanta qualitat musical, en un espai tan envejable i en una plaça plena de gent, és al·lucinant». El festival va generar molta expectació, i des de l’organització van preparar barra i bocates i el diumenge inclús van organitzar un vermut i un dinar popular per als assistents. En relació al projecte, Cogolludo va destacar que «hem portat el jazz del sud dels Estats Units a un poble menut del Matarranya, canviant els camps de cotó per ametlers i oliveres». Una proposta atrevida i alhora necessària. Així ho va traslladar el públic participant, que va gaudir molt dels cinc concerts, tots d’un gran nivell. Durant el dissabte, més de 500 persones van aprofitar la programació i van passar per la plaça major de Calaceit. Per part de l’organització, satisfacció per la qualitat de les actuacions i la resposta del públic, amb la previsió de repetir l’experiència de cara al 2025.

La setmana d’abans, i aprofitant la presentació oficial del festival, Calaceit va inaugurar també una exposició de fotografia en la que el jazz n’és el fil conductor. La col·lecció, titulada Jam Session, es podrà visitar durant tot el mes de setembre a la sala d’exposicions de la Casa de la Vila. En ella conflueixen, tal com van concretar els seus creadors, «dos llenguatges, dos maneres de mirar, dos formes d’entendre la fotografia de concert». L’exposició ha estat elaborada a partir de l’obra de la fotògrafa d’esta casa, Isabel Aparicio, i del fotoperiodista resident a Calaceit Santi Cogolludo. La posada en marxa d’este primer ‘Matarrañya Jazz Festival’ naix de la petita empresa Matarrañya Art, i gràcies a la col·laboració de l’ajuntament de Calaceit i de la Comarca del Matarranya. Al projecte s’hi han afegit diferents empreses i firmes de Calaceit, donant-li una bona espenta a un festival de jazz que té intenció de repetir-se l’any que ve.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans