Okupes, hippies i unitats policials s’abracen en defensa de l’edifici del Palau
L'associació cultural de Beseit va organitzar una 'rua reivindicativa' durant la Festa del Carnestoltes, denunciant el conflicte obert amb l'ajuntament per la gestió de l'edifici
El Carnaval de Beseit d’enguany ha tingut un toc molt reivindicatiu, i okupes, hippies i unitats policials s’han abraçat en defensa de l’edifici del Palau. La junta de l’associació cultural i recreativa ‘El Palau’, que és l’encarregada d’organitzar la Festa de Carnestoltes a Beseit, va convocar per a enguany una proposta tematitzada gens innocent i de summa actualitat. Amb l’eslògan ‘Carnaval Antidesahucios’, van animar tots els socis i veïns del poble, grans i menuts, a participar de la festa més desenfada de l’any, defensant a la vegada el futur incert d’una de les entitats de major recorregut que té el Matarranya. L’origen del conflicte va sorgir el passat novembre, quan l’equip de govern del consistori de Beseit va acordar, en sessió plenària, «recuperar d’ofici l’edifici del Palau», uns equipaments que des de fa més de 50 anys gestione l’associació. Armats amb pancartes, xiulets i equipant un tractor, la junta de l’associació va organitzar una rua reivindicativa pels carrers del poble. Un centenar de persones van respondre a esta festa reivindicativa, que es va acabar al mateix edifici del Palau, on la junta va organitzar una berena per a tots els assistents acompanyada de música.
En declaracions a matarranya.media, el president de l’associació cultural, Miguel Ángel Deusdat, va detallar la situació que estan vivint de fa uns mesos. «Enguany hem organitzat un Carnaval reivindicatiu. I això és perquè l’ajuntament ens ha obert un expedient» per a fer-los fora de l’edifici del Palau. De fet, a les poques setmanes que el consistori acordés, en sessió extraordinària, desestimar les al·legacions que va presentar l’associació per a justificar la legitimitat d’ús de l’immoble, lluny de calmar la tensió, «ens van notificar que havíem d’abandonar l’edifici en cosa d’un mes». Deusdat va ser bastant clar. Va recordar que el conflicte «està en mans d’advocats al contenciós de Teruel, i mentre no tinguen una ordre judicial, d’aquí no ens mourem». De fet, la junta del Palau ha convocat per a esta mateixa tarde una nova reunió en la que s’explicarà a tots els socis l’estat del procés, així com l’inici d’un contenciós administratiu. El president de l’associació va recordar que «el Palau no és de l’ajuntament. És del poble». Al Carnaval hi havia molta pancarta i molts ‘okupes’, fent una clara al·lusió a les paraules «okupes i usurpadors», que és com «ens han definit» des del consistori.
Recordem que l’origen de les disputes entre l’Ajuntament de Beseit i l’associació cultural el Palau va nàixer de la gestió del bar ‘Las Eras’, situat al mateix immoble. Fonts contrastades van explicar que l’últim gestor del bar hauria arribat a un acord de traspàs del local amb un tercer. A l’hora de fer les corresponents gestions, des del consistori van identificar que el bar en qüestió no tenia llicència d’activitat en regla, que l’edifici en qüestió és propietat de l’ajuntament i que des de l’any 2006 està catalogat de domini públic. Durant la sessió extraordinària celebrada el dia 23 de gener, l’ajuntament va desestimar les al·legacions que va registrar l’associació El Palau, i que es basen en un contracte d’usufructe dels anys 80 del segle passat que va refrendar en el seu dia el consistori de Beseit i que continue en vigor. En el document que va registrar l’associació, i que conste d’un total de 33 pàgines, la defensa al·legue que el consistori «desconsidere la realitat i obvie per complet que l’immoble, el qual va ser objecte de cessió gratuïta a l’associació, no ha estat destinat mai a ús públic, com si d’un camí, canal, plaça o pont es tractés». Les al·legacions també es basen en els fonaments de dret als que s’empare l’entitat.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Miguel Ángel Deusdat, president de l’associació cultural el Palau de Beseit: