Alberto Rodríguez, o els dibuixos que immortalitzen els paisatges més icònics del Matarranya
Dins de les 'Historias Gourmet', la Fábrica de Solfa acull des de dissabte una exposició amb els dibuixos de l'artista del Matarranya, el qual s'inspire en el patrimoni arquitectònic i natural de la comarca

Tot i que la inauguració oficial no es viurà fins al pròxim 19 de juliol, des de dissabte les sales de l’hotel la Fábrica de Solfa de Beseit acullen una interessant exposició de dibuixos de l’artista Alberto Rodríguez. A través de diferents sèries i tècniques, com ara la tinta negra, el bolígraf o l’aquarel·la, Rodríguez fa un profund viatge pel patrimoni arquitectònic i natural del Matarranya, sent els seus dibuixos una finestra oberta als racons més emblemàtics del territori. El pont de pedra de Beseit, la casa consistorial de la Freixneda, la vila murallada de Vall-de-roures i el santuari de la Marededéu de la Font de Pena-roja, són algunes de les creacions que apareixen en l’exposició, la qual estarà disponible fins al 5 d’octubre. La mostra incorpore dibuixos d’oliveres, enteses com l’arbre més icònic de la terra treballada, així com aquarel·les de portalades de Vall-de-roures i Beseit, que se sumen al treball creatiu de l’autor.
En una entrevista concedida a este mitjà, Alberto Rodríguez ens explique que «porto una trajectòria de molts anys. La gent de la comarca coneix les meues creacions. Dibuixo especialment edificis històrics i racons amb història del Matarranya a tinta negra». Ara bé. «En els últims anys estic també dibuixant oliveres. M’agraden molt, i ho faig en boli blau». Es tracte d’una sèrie que va començar farà tres anys. «L’olivera és una icona, una referència de la comarca que ens represente a tots». N’ha dibuixat moltes. Alguns dibuixos són a tinta negra i marró. Inclús ha dibuixat alguna olivera amb el seu verd natural. Però «em decanto pel color blau. A mi m’agrade, i a l’espectador, també». El procés creatiu porte el seu temps, i de la mateixa forma que fa quan immortalitze un dibuix del patrimoni del Matarranya, Alberto Rodríguez parteix d’una fotografia prèvia. Instantànies que ell mateix dispare amb la seua càmera.
Pràcticament totes les oliveres que formen part d’esta sèrie són o estan inspirades en el Matarranya. «Per començar, les oliveres que té ma mare a una finca de Calaceit». Però també ha dibuixat oliveres que trobem pels bancals de la Freixneda, Mont-roig i un munt de pobles més. Al llarg d’estos anys, Alberto Rodríguez ha exposat per infinitat de municipis d’esta comarca. Ara ho farà a Beseit. Aprofitant esta mostra, l’artista ha creat més dibuixos del poble amfitrió. Significatiu és el dibuix del cartell anunciador, una obra que s’ha penjat només entrar a la Fábrica de Solfa. Parlem del pont de pedra de Beseit, amb un enquadrament molt suggeridor. A la vegada, aprofitant que Alberto Rodríguez expose a esta població, al menjador de l’hotel s’hi han penjat diferents aquarel·les color sípia de portes i portalades que trobem als nuclis històrics de Beseit i Vall-de-roures.
En estos moments, Alberto Rodríguez està treballant en una nova sèrie. De fet, a través del dibuix a llapis, prepare una col·lecció en la qual immortalitze gàrgoles, cornises, escuts, rostres, làpides medievals i altres elements de pedra que apareixen pels pobles del Matarranya. En estos moments, tot i que té uns 35 dibuixos fets, la sèrie està inacabada. En un futur pròxim, però, té previst dedicar una exposició a estos particulars elements del patrimoni arquitectònic del Matarranya.
Víctor Guiu reapareix a Beseit
Precisament, en el marc de ‘Historias Gourmet’, la Fábrica de Solfa va acollir dissabte una sessió de poesia i de literatura de la mà de l’escriptor Víctor Guiu, qui es va encarregar de presentar les seues dos últimes publicacions: ‘Entre las horas que pasan’ (2025) i ‘Calvarios’ (2025). El primer dels títols, publicat per la ‘Plataforma de Poetas de Teruel’, és un poemari que recull una dècada de versos marcats pel to generacional, el desencant i una mirada lúcida sobre la vida diària. Molts d’estos poemes han estat interpretats en directe a través dels col·lectius La Europa del Aborigen i Poética Líquida. Guiu també va presentar ‘Calvarios’ (editorial Fragolino), un volum que recopile articles d’opinió i textos publicats durant els últims 25 anys. L’obra reflecteix la seua evolució com a cronista amb una veu crítica, mordaç i compromesa, abastant qüestions com el despoblament, l’educació o la política amb un estil personal i propi.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a l’artista Alberto Rodríguez sobre les noves ‘Historias Gourmet’ de la Fábrica de Solfa de Beseit. En esta ocasió, en format exposició de dibuixos: