Logotips d'organismes oficials
blank

Una web i una guia didàctica apropen a les aules les tres llengües parlades a Aragó

La iniciativa pretén divulgar entre els estudiants aragonesos les tres llengües parlades a la Comunitat Autònoma: castellà, aragonés i català d'Aragó

Presentació de l'iniciativa '3L Lenguas de Aragón'. | Foto: NDM

L’aragonés com a única llengua exclusiva d’Aragó, el castellà i el català d’Aragó constitueixen l’element principal de la nova web i guia didàctica que ha llançat la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó per a fomentar el coneixement i l’ús d’aquestes llengües entres els escolars de la Comunitat Autònoma.

La nova pàgina web inclou informació relativa al nombre de llengües que es parlen en el món, el mapa de les llengües que es parlen a Aragó, raons per a estudiar-les, així com recursos didàctics per a abordar el tema en l’àmbit educatiu. Esta web va acompanyada d’una guia didàctica, que desenvolupa alguns dels continguts inclosos en internet, i que es distribuirà en aquells col·legis de la Comunitat que sol·liciten desenvolupar esta activitat a través dels programes Luzía Dueso i Jesús Moncada. La Chaminera, companyia musical, que entre les seues funcions es dedica a la divulgació educativa, s’encarregarà de dinamitzar l’activitat que desenvolupen els centres entorn d’esta iniciativa. No obstant això, ja que tot el material es pot descarregar, està disponible per a tots els centres educatius que vulguen utilitzar-la.

A Aragó es parlen tres llengües pròpies: el castellà, l’aragonés i el català, les tres de filiació romànica. El castellà és l’única llengua oficial a Aragó i el seu ensenyament és obligatori en tots els nivells, sent coneguda i empleada pel 100% de la població autòctona.

L’aragonés és l’única llengua exclusiva d’Aragó i està reconegut com a llengua pròpia per diferents instruments legals, com l’Estatut d’Autonomia, la Llei de Patrimoni Cultural Aragonés o la vigent Llei de Llengües d’Aragó. No obstant això, no gaudix d’un règim de cooficialitat i la seua situació és precària, fins al punt que és considerat per la UNESCO com una llengua en perill de desaparició.

Quant al , és una llengua compartida en amplis territoris d’altres comunitats autònomes veïnes i la seua situació jurídica és anàloga, en la nostra Comunitat, a la de l’aragonés. Els seus dominis geogràfics a penes han patit variacions al llarg dels últims segles, sent parlat a la “franja” oriental que s’estén des de la Ribagorça fins al Matarranya. El nombre de parlants quotidians de català d’Aragó és d’unes 55.000 persones i els que ho entenen arribarien fins als 90.000.

En l’actualitat, segons dades de la Direcció General de Política Lingüística, al voltant del 5% de la població autòctona aragonesa, posseïx una llengua materna diferent del castellà.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank