Logotips d'organismes oficials

Estudiants de l’IES mesuren els valors de C02 per a estudiar la ventilació de les aules

La investigació pretén estudiar la probabilitat de contagi de coronavirus a les aules

Video Thumbnail
IES Matarranya Estudi de Ventilació d'Aules Covid
Els alumnes i alumnes de l'assignatura de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de l'IES Matarranya han realitzat un projecte d'investigació per a estudiar la probabilitat de contagi de coronavirus a les seues aules. Els últims estudis científics demostren que la dispersió del coronavirus es reali

Els alumnes i alumnes de l’assignatura de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de l’IES Matarranya han realitzat un projecte d’investigació per a estudiar la probabilitat de contagi de coronavirus a les seues aules. Els últims estudis científics demostren que la dispersió del coronavirus es realitza per l’aire, especialment en ambients tancats o amb baixa ventilació.

La iniciativa de l’estudi va sorgir per part del mateix director del centre, José Ramón Guarc, atés que diàriament a les aules dels centres educatius es compleixen aquestes situacions i davant la preocupació per la salut dels estudiants, professors i treballadors del centre. D’aquesta manera el director va encarregar a la professora responsable de l’assignatura, Elena Arriazu, i als seus estudiants la realització d’un estudi de mesurament dels valors de diòxid de carboni en l’aire. En general, “a més concentració de diòxid de carboni en un espai tancat, pitjor ventilació existeix i més risc de contagi de coronavirus hi ha”, va explicar la professora.

L’acolliment d’aquesta proposta per part dels alumnes va ser molt bona, ja que, com afirma Axel Serret, estudiant, “és un tema que ens afecta de prop. Molts dels alumnes estàvem espantats a principi de curs per haver de passar fred, i alhora, pels contagis de la COVID-19. Aquest projecte ens ha ajudat a saber més del tema”.

Durant dues setmanes van mesurar diferents espais de l’IES mitjançant mesuradors de diòxid de carboni, analitzant tant els espais completament tancats com totalment oberts.

Els resultats obtinguts demostren que els espais tancats tenen una ventilació pràcticament nul·la i és fàcil aconseguir, en menys de 10 minuts, valors de diòxid de carboni compatibles amb una alta taxa de contagis. No obstant això, a les aules on les portes i finestres estan obertes, el corrent de ventilació redueix els nivells de diòxid de carboni pràcticament als valors que hi ha al carrer, amb el que la possibilitat de contagi de coronavirus disminueix de manera important.

L’estudi també demostra que si es generen corrents d’aire en els corredors i les finestres i les portes de les classes estan obertes, la ventilació és molt elevada i el risc de contagi per coronavirus es minimitza significativament.

Axel Serret ja ens avança que, segons els estudis que han realitzat fins ara, per a trobar l’equilibri entre una ventilació òptima i no perdre la calor a les aules, “les finestres corredisses han de tindre una obertura total de 80 cm. És a dir, si tenim 4 finestres, cadascuna d’elles haurà d’estar oberta 20 cm”.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank