Logotips d'organismes oficials

Alumnes del CRA Tastavins publiquen un llibre sobre la història dels seus pobles

En el projecte ha participat tota la comunitat educativa, i també han col·laborat ajuntaments i associacions dels municipis

Una iniciativa transversal que han impulsat des de l'àrea de ciències socials. | Foto: NDM

Com si foren una editorial, els alumnes de Primària del CRA Tastavins han publicat un llibre sobre la història dels seus pobles. Parlem d’un projecte que han impulsat des de l’àrea de ciències socials, però que ha transcendit a moltes més assignatures, des de llengua a català passant per plàstica, i que no sol ha implicat els alumnes dels municipis que integren el col·legi rural, sinó també a les famílies, els ajuntaments i les associacions culturals dels pobles. El resultat és una edició limitada de 125 exemplars que s’han distribuït entre els autors i les seues famílies, el professorat que ha treballat en el projecte, els ajuntaments i les associacions, així com una distribució entre els CRA del Matarranya, l’escola Vicente Ferrer De Vall-de-roures i l’institut del Matarranya. Al mateix temps, el llibre s’ha registrat en el dipòsit legal de Terol, i estarà disponible a les biblioteques de les tres capitals provincials.

Marta Campo és professora del CRA Tastavins i és la coordinadora d’este projecte, i explique que “des de l’àrea de ciències socials ens tocava treballar la història. D’aquí que vam creure que per als alumnes podia ser molt motivador treballar la història des dels seus municipis, i que tot això quedés plasmat”. Per això “vam pensar en publicar un llibre”. Un treball que ja ha estat publicat, i l’experiència ha estat “molt satisfactòria”, va dir Campo. “Ha estat un treball molt xulo. Primer, pel gran interès que han mostrat els alumnes. Segon, perquè també ha implicat a les famílies, als ajuntaments i a les associacions culturals, uns aportant informació per al contingut i uns altres amb aportacions econòmiques per a poder editar el llibre”. Però també perquè ha segut un projecte transversal “que vam començar dese de ciències socials i ha transcendit a moltes més assignatures”.

Des de llengua, sense anar més lluny, “han descobert les parts d’un llibre”, i des plàstica “s’han centrat a crear la portada i la contraportada d’el llibre”, va recordar Campo. En el llibre apareixen tots els dibuixos que els alumnes de 1er a 6è curs de primària van preparar per a l’ocasió. El millor de tots és la portada del llibre, i el segon, la contra. En relació als continguts, la mestra Marta Campo va apuntar que “mos hem coordinat per localitats, i cada municipi s’ha encarregat de parlar de la història del seu poble“. La maquetació ha anat a càrrec de l’Estudio Era Digital. Des del CRA Tastavins reconeixen que la iniciativa ha segut interessant i molt participativa. “Estem tots encantats amb el resultat perquè ens ha servit per a treballar la història a través dels nostres pobles. I els xiquets estan contentíssims. Han escrit un llibre, diuen ben orgullosos”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans