Logotips d'organismes oficials

Formar-se entre fogons i còctels en temps de pandèmia

Chapeau, l'aula restaurant de l'Escola d'hostaleria de l'IES Matarranya, ha estat l'única d'estes característiques que ha obert durant tot el curs a l'Aragó

Video Thumbnail
Formar se entre fogons i còctels en temps de pandèmia
Un curs absolutament normal dins d'aquesta anormalitat. Així defineixen l'any que ha viscut la Formació Professional de l'IES Matarraña, uns estudis que se centren en la formació de futurs cuiners, restauradors i cambrers i que aquest curs 2020/21 ha celebrat 20 anys de vida. I és que formar-se enmi

Un curs absolutament normal dins d’aquesta anormalitat. Així defineixen l’any que ha viscut la Formació Professional de l’IES Matarraña, uns estudis que se centren en la formació de futurs cuiners, restauradors i cambrers i que aquest curs 2020/21 ha celebrat 20 anys de vida. I és que formar-se enmig d’una pandèmia no sempre resulta fàcil, sobretot quan la teua aula pràctica consisteix en un restaurant i una cafeteria reals on has de cuinar i atendre comensals reals. El repte ha sigut superat, i malgrat viure una època de restriccions i aforaments limitats, el Restaurant

‘Chapeau’ de l’IES Matarraña, disponible els dijous en servei de menjador, ha romàs obert durant tot el curs i amb una resposta de públic excel·lent. De fet, ja no queden reserves d’ací a juny, i per a descobrir el treball que s’impulsa entre els fogons de l’institut, caldrà esperar a setembre. De cara al pròxim curs, l’escola té noves idees. Entre elles, un aprenentatge basat en reptes que vol implicar també el territori i al menjar tradicional.

Dabi Lates és professor de l’IES Matarraña, i recorda que “malgrat les restriccions, aquest curs hem treballat pràcticament amb absoluta normalitat. Hem continuat formant als nostres alumnes tant en cuina com en sala i en cafeteria, que al final és el més important”. Cert és que l’evolució de la pandèmia “ha obligat a adaptar-nos a les restriccions. En alguns moments del curs, i igual com la resta de l’hostaleria, no hem pogut servir en la cafeteria, i només teníem obert el servei de terrassa”. També “ens hem adaptat als aforaments. Tenim un servei de restaurant molt limitat i donem menjar a menys comensals que altres anys. Però la realitat és que hem pogut treballar i formar als nostres alumnes, encara que tinguem menys clients, que és el que realment importa”. De fet, el Restaurant ‘Chapeau’, que forma als estudiants de cuina i serveis en l’IES Matarraña, ha sigut l’únic de tot Aragó que ha romàs obert al llarg de tot el curs escolar.

L’inici del curs escolar no va ser senzill. D’una banda, perquè dins de les aules es va donar algun contagi. Per un altre, per les restriccions i els continus canvis que s’estaven donant en el sector de l’hostaleria. No obstant això, Dabi Lates entén que “ens acostumem ràpidament a treballar amb les màscares i amb unes normes d’higiene que tampoc difereixen molt al treball que s’inculca en el nostre centre, ja que en el món de l’hostaleria es posa l’accent principalment en la higiene”. Des de l’escola van apuntar que els canvis que ha viscut l’hostaleria al llarg d’aquests últims mesos “els hem assumits a la perfecció. Esta setmana, i com a punt final a un curs escolar intens i profitós, des d’Hostaleria, i a través de la cooperació que existeix amb Arcoiris, han estat treballant un producte molt nostre com és el conill.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans