Logotips d'organismes oficials

Els alumnes d’ESO del Matarranya presenten els seus projectes al Consell Comarcal

Els estudiants han treballat iniciatives com un alberg sostenible, una aplicació turística o un festival cultural

Video Thumbnail
Els alumnes d'ESO del Matarranya presenten els seus projectes al Consell Comarcal
Des de fa uns anys cap a qui els centres educatius intenten innovar en les seues metodologies educatives per adaptar-se millor a les necessitats actuals de la societat. L'IES Matarranya treballa part del currículum educatiu a través de la metodologia per projectes. És un sistema, on els alumnes estu

Des de fa uns anys cap a qui els centres educatius intenten innovar en les seues metodologies educatives per adaptar-se millor a les necessitats actuals de la societat. L’IES Matarranya treballa part del currículum educatiu a través de la metodologia per projectes. És un sistema, on els alumnes estudien d’una manera pràctica i transversal diferents assignatures a través de projectes aplicables al seu entorn. Ara, abans d’acabar el curs, els estudiants van presentar als responsables de la Comarca del Matarranya estos projectes relacionats amb el territori i que podrien tindre una aplicació real.

Segons explicava Maribel Sanz, cap d’estudis de l’IES Matarranya, “intentem que l’alumnat trague totes les seues potencialitats, que puguen treballar en cooperatiu i que vegen que de les diferents àrees formatives es pot treballar conjuntament”.

Enguany han centrat els treballs en projectes a millorar el seu entorn, amb 4 pilars fonamentals: l’emprenedoria, el desenvolupament, la memòria i la sostenibilitat. Des d’esta base han eixit iniciatives ben interessants, que tenen com a objectiu fomentar el turisme o preservar les tradicions de la comarca. Per exemple, han ideat una aplicació mòbil creada com un joc per punts i pensada com un al·licient turístic; un centre d’activitats esportives; un festival d’activitats culturals i tradicionals, que a més seria un espai comercial per als empresaris de la comarca, o un alberg que oferix activitats complementàries.

Este tipus de metodologia és més vivencial pels alumnes i els acosta a la realitat. Este curs han treballat de la mà d’empresaris de la zona i de treballadors del consell comarcal. Per tancar el curs van presentar al president i la vicepresidenta de la Comarca del Matarranya, Rafa Martí i Carmen Agud, entre d’altres, les seues propostes de millora i innovació del territori. Una última activitat que els va agradar molt als jóvens, ja que com explicava Maria, alumna de 2n d’ESO, “així (els polítics) poden tindre en compte la nostra opinió i ser més conscients del que volen els jóvens d’avui en dia”. Per la seua banda, Oscar, també estudiant de l’IES Matarranya, definia d’esta manera este tipus de metodologia educativa: “és una manera d’aprendre molt moderna i divertida i m’agradaria seguir treballant així”.

Però no tot és tan bonic com sembla, des de l’institut reconeixen que este tipus de metodologies, necessiten un important treball i esforç per part de professors. I reclamen més suport de les institucions i formació per als docents. Pel que fa als alumnes, tot i ser un sistema molt enriquidor, els suposa un esforç a l’hora d’aprendre a treballar en grup i de manera col·laborativa.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans