Logotips d'organismes oficials

Les escoles infantils del Matarranya reprenen l’activitat des del primer dia de setembre

Dotze municipis del Matarranya tenen este servei. Estan Calaceit, Vall-de-roures i les 10 aules de l'Escola Comarcal Sagalets

Pena-roja està aixecant unes noves instal·lacions a l'edifici Multiusos. | Foto: R. Lombarte

Els xiquets i xiquetes d’edat preescolar han segut els primers en tornar a les aules. Este dimecres, 1 de setembre, s’ha reprès el servei d’Escola Infantil al Matarranya. Un servei que s’està donant actualment a dotze municipis de la comarca, mantenint les mateixes aules que hi havia obertes el curs passat. A nivell municipal, trobem les escoles de Vall-de-roures i de Calaceit. A nivell comarcal, està l’escola infantil Sagalets, un projecte comarcal que comparteix direcció i que este curs té aules obertes a Beseit, Queretes, Fontdespatla, La Freixneda, Massalió, Mont-roig, Pena-roja, La Portellada, la Vall del Tormo i Valljunquera. Entre les novetats d’este nou curs està la construcció de la nova escola de Pena-roja, que gràcies a un FITE valorat en 120.000 euros estrenarà instal·lacions a partir d’octubre.

De manera provisional, l’aula de Pena-roja es manté en les instal·lacions municipals que es van adaptar el curs passat damunt la casa consistorial. Però la intenció és fer el trasllat tan prompte acaben les obres, que haurien d’estar per a l’octubre. En este sentit, Ricardo Blanch, alcalde de la població, va recalcar que «l’any passat, i davant que moltes parelles jóvens han apostat per viure al poble i fer el seu projecte de vida aquí, ens vam trobar en que teníem molts xiquets i que fa falta el servei. En altres temps, les famílies anaven a les instal·lacions de Fontdespatla i Mont-roig. Però vam determinar que necessitàvem una escola al municipi». Per afrontar el curs passat «vam habilitar una aula de manera temporal. Ara tenim els diners, i és el moment de fer la nova aula».

A nivell comarcal, l’escola infantil Sagalets ha començat el curs amb 54 alumnes, tot i que en podran ser més perquè encara queden places lliures. Al respecte, Fernando Mallén, que és conseller de l’Àrea de les Persones de Comarca del Matarranya, va dir que «finalment hem pogut mantindre totes les aules obertes. I hem de destacar que la de Mont-roig, que es va obrir el passat mes d’abril de manera provisional, seguirà oberta al llarg de tot este curs». Mallén va apuntar que «és un servei essencial per als pobles, perquè done la possibilitat de conciliar la vida familiar i la vida laboral». I ho fa a uns preus molt assequibles, perquè els preus de matrícula, tant de Sagalets com de les escoles infantils de Vall-de-roures i Calaceit, són molt interessants. El curs comence ara i en algunes aules s’allargarà fins a l’última setmana de juliol.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans