Logotips d'organismes oficials

L’alumnat del taller ‘Matarranya Arqueològic’ visiten els jaciments i centres ibèrics del Baix Aragó

Van fer parada al centre dels ibers d'Alcanyís i al jaciment 'El Cabo' d'Andorra. El taller d'ocupació farà prospeccions a tres jaciments de la nostra comarca

Els alumnes del taller d'ocupació Matarranya Arqueològic ha visitat el Centre dels Ibers del Baix Aragó. | Foto: NDM

Els alumnes i el professorat del taller d’ocupació Matarranya Arqueològic ha visitat el Centre dels Ibers del Baix Aragó i el poblat de ‘El Cabo’ a Andorra, així com el seu centre d’interpretació. L’objectiu d’estes visites de camp han servit perquè tant els alumnes com els professors coneguen de primera mà espais d’interès arqueològic i que amplien la seua formació a través de l’adquisició de coneixements a estos centres especialitzats.

D’esta manera, i durant la visita al Centre dels Ibers, van conèixer les característiques de la cultura ibèrica, els seus costums, les seues creences, els seus poblats, així com tots els diferents municipis i jaciments que formen part del consorci patrimoni ibèric d’Aragó. José Antonio Benavente Serrano, arqueòleg i gerent del consorci fins a la seua jubilació, va acompanyar els alumnes i va aportar nombroses anècdotes dels seus anys de treball referides a les peces de museu. Paral·lelament, els membres del Taller d’Ocupació també van visitar la necròpolis de ‘El Cabo’, a Andorra, com també el parc arqueològic situat al turó de San Macario.

Al llarg de la visita van observar com és una necròpolis de finals de s. VII a C. A Andorra, l’any 1999, es va descobrir este jaciment, que està compost per sis túmuls funeraris de planta circular, i en el seu interior es van trobar atuells que contenien restes d’ossos humans incinerats juntament amb petits aixovars d’objectes de bronze com polseres, braçalets o anelles. Posteriors estudis, a part de datar esta necròpolis 150 anys abans de l’existència del poblat del seu mateix nom, han proporcionat molta i interessant informació i han obert la hipòtesi que estiguem davant d’una necròpolis de gènere.

El Taller d’Ocupació que impulse Comarca del Matarranya i que està finançat per l’INAEM, va iniciar el seu camí el passat 1 de juny, i durant un any els alumes rebran formació en treballs auxiliars d’arqueologia, a la vegada que es complementarà amb dos certificats de professionalitat vinculats a l’obra. Al mateix temps, s’imparteix formació complementària entre la qual cal destacar la prevenció de riscos laborals per als sectors corresponents de paleta i treballs forestals, primers auxilis, la formació d’aplicador qualificat de fitosanitaris, i el maneig de motodesbrossadores i motoserres impartit per la casa Stihl.

A més, la formació en obra permetrà fer treballs de restauració i consolidació de les estructures arqueològiques i en l’apartat forestal es faran treballs de neteja i desbrossament dels jaciments on es va actuar, així com la creació d’accessos per a poder visitar els espais. Les dos especialitats, amb el seu treball, permetran posar en valor tres importants jaciments d’època ibèrica de la comarca del Matarranya.

REDACCIÓ
Mitjans