Logotips d'organismes oficials

Els xiquets de la Vall del Tormo li donen la benvinguda a les Festes de Nadal fent un mercat

La celebració del Mercat de Nadal és el resultat d'un projecte multidisciplinar on s'han implicat molts professors i s'ha treballat des de totes les assignatures

Video Thumbnail
Els xiquets de la Vall del Tormo li donen la benvinguda a lesFestes de Nadal fent un mercat
Durant els últims dies de classe, previs a les Festes de Nadal, diferents aules i escoles del Matarranya han celebrat activitats amb un toc nadalenc. És el cas de l'escola de la Vall del Tormo, que ha impulsat un Mercat de Nadal obert a les famílies i a tots els veïns del poble. Els xiquets i les xi

Durant els últims dies de classe, previs a les Festes de Nadal, diferents aules i escoles del Matarranya han celebrat activitats amb un toc nadalenc. És el cas de l’escola de la Vall del Tormo, que ha impulsat un Mercat de Nadal obert a les famílies i a tots els veïns del poble. Els xiquets i les xiquetes de l’escola venien diferents obsequis que han preparat a classe, com ara boles de nadal per a decorar l’arbre, postals i quadros, gorros de llana, diademes, estrelles i inclús algun instrument tradicional aragonès. Un Mercat de Nadal que es va celebrar el matí del dia 21 i que va estar molt animat. En tornar de les vacances de Nadal, i una vegada fet el balanç de resultats, els xiquets i xiquetes de l’escola decidiran, en assemblea, com i on destinar els beneficis que han tret d’este mercadet.

Elena Francia és professora del CRA Matarranya a la Vall del Tormo, i va concretar que «avui estem celebrant este Mercat de Nadal, aprofitant la conjuntura d’estos dies de desembre». Però en realitat, este mercat «és una excusa. És una excusa per arrimar a la realitat allò que aprenem dins de les aules». I és que este Mercat de Nadal s’ha impulsat com «un projecte en el qual han intervingut totes les assignatures», des d’educació física a música, passant per llengua o matemàtiques, i d’esta manera «li donem una aplicació pràctica a totes les coses que estem aprenent a l’escola». Els alumnes de la Vall han fet decoracions, però també han escrit poesies, han redactat els bandos, han creat instruments musicals i han aplicat les matemàtiques a l’hora de posar preus o tornar els canvis del mercat.

Durant una hora, i a la Sala Multiusos que trobem davall de la Casa de la Vila de la Vall, els alumnes de l’escola van preparar diferents stands on venien estos productes que ells mateixos havien elaborat. Blanca Nieto i Noemí Timoneda són dos de les xiquetes de l’escola, i van explicar que «és la primera vegada que fem este Mercat de Nadal», una proposta que «ens ha agradat molt, perquè ha segut una gran idea i és molt divertit. Esperem repetir el pròxim Nadal». Les xiquetes van recordar que «avui hem venut un munt de coses». Productes que «hem elaborat a diferents classes, com boles, diademes, adornos per a l’arbre, postals, quadros i moltes coses més». Per la Sala Multiusos es van passar pares, germans, iaios i veïns del poble, i el local va estar animat en música de Nadal.

L’alumnat de la Vall del Tormo es va fer una foto de família en acabar el mercat. Foto: R. Lombarte

La segona part del projecte
Però el projecte de la Vall no acabe aquí. Elena Francia va recordar que en tornar de festes «ens quedarà la segona part del projecte. Farem una assemblea, i seran ells, els alumnes, els que determinaran on invertir els diners». La professora de la Vall del Tormo va concretar que a través d’este projecte «han estat treballant un munt de competències i han aparegut reflexions molt interessants». Primer caldrà fer números, i una vegada fet el balanç econòmic, sumant tot el que han arribat a vendre i restant costos de producció, seran els xiquets els encarregats de decidir on destinar els beneficis finals. «Pensaven que els hi donaria per a comprar un avió. Volien anar a visitar als xiquets de La Palma», va afegir Francia. En tornar a l’aula, revisaran exactament què ha quedat i en què ho poden destinar.

R. LOMBARTE
Mitjans