Logotips d'organismes oficials

Alumnes del Matarranya i Sa Pobla protagonitzen un intercanvi al voltant de Sant Antoni

Els estudiants de secundària han conegut la riquesa patrimonial, lingüística i natural de totes dos regions

Estudiants i professors de l'IES Matarranya i l'IES Can Peu Blanc durant l'intercanvi. Foto: NDM

Durant este mes de maig, alumnes de l’IES Matarranya i de l’IES Can Peu Blanc de Sa Pobla han creat ponts gràcies a un intercanvi. Una experiència que ha reunit a estudiants de tercer de la ESO de la nostra comarca i de quart d’ESO de Ses Illes, la qual ha girat al voltant d’una festa comuna i molt important per als dos territoris com és Sant Antoni. Primer van vindre els mallorquins, descobrint diferents racons del nostre territori, com ara la Marededéu de la Font de Pena-roja i la figura de Desideri Lombarte, el conjunt del castell i església de Vall-de-roures o El Salt de La Portellada. Una setmana després, els estudiants del Matarranya van visitar l’Illa de Mallorca, descobrint les cales de la Mediterrània, el Museu de Sant Antoni i el Dimoni de Sa Pobla i el paisatge agrícola de la població.

La professora de secundària Pepa Nogués és una de les responsables d’esta experiència, i va explicar que “dins de l’assignatura de català, per als alumnes de 3er de la ESO tenim programat un intercanvi o una visita a un altre lloc del domini lingüístic del català“. Gràcies a un programa que promou el govern balear, professors del Can Peu Blanc de Sa Pobla i de l’IES Matarranya es van posar en contacte, van protagonitzar unes jornades de formació i van acordar viure esta experiència. Al respecte, Pepa Nogués va afegir que “ha estat un intercanvi que ha anat una mica més enllà, perquè ha segut un projecte de llarga durada i que ha integrat activitats compartides al llarg de tot el curs”. Un intercanvi entre instituts que ha tingut en la festa de Sant Antoni el nexe d’unió perfecte entre el Matarranya i Sa Pobla.

Sant Antoni és, segurament, la festa del cicle d’hivern més important que hi ha al Matarranya, la qual se celebre pràcticament a totes les poblacions de la nostra comarca. Però Sant Antoni també és la festa més emblemàtica de Sa Pobla. De fet, els estudiants de l’IES Matarranya han tingut l’oportunitat de conèixer el Museu de Sant Antoni de Sa Pobla, constatant que les nostres Santantonades i les seues tenen moltes similituds. Nogués va recordar que “per a Sa Pobla i molts llocs de Mallorca, la Festa de Sant Antoni és molt important i també la celebren amb fogueres, diables i cobles”. Al llarg d’este intercanvi, aragonesos i mallorquins han treballat al voltant del patró dels animalets, i han vist com, tot i les importants distàncies que els separen, les seues tradicions tenen bastants punts en comú.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans