Logotips d'organismes oficials

El Matarranya tanque un any de troballes sorprenents gràcies a un Taller d’Ocupació

Durant un any, el Taller d'Arqueologia ha format deu alumnes que han participat en diferents excavacions pels jaciments ibèrics de la Vall de Cabrera, el Terroig i La Moratella

Foto de grup i entrega dels diplomes als alumnes d'este taller d'ocupació dedicat a l'arqueologia. Foto: R. Lombarte

Les instal·lacions de Comarca del Matarranya van albergar el passat dijous 26 de maig l’acte de clausura del Taller d’Ocupació sobre Arqueologia que al llarg de l’últim any ha impulsat el Consell Comarcal. Es tracte d’un projecte finançat a través del INAEM que ha format deu alumnes en el apassionant molt de l’arqueologia, els quals han protagonitzat diferents excavacions per alguns dels jaciments ibèrics de la comarca. En concret, este Taller d’Ocupació ha intervingut en la Vall de Cabrera de Calaceit, el Terroig de La Portellada i el poblat iber de La Moratella de Ràfels, i també ha col·laborat en la consolidació del poblat dels Castellans, entre els termes de Queretes i Calaceit. Un Taller d’Ocupació que ha segut molt engrescador, tant per alumnes com per a la direcció i professors, i que ha portar troballes sorprenents.

Carlos Campelo Gaínza, conegut com a Charly, és arqueòleg, i va reconèixer que “hem marxat molt contents d’este Taller d’Ocupació”. Una experiència que, qui sap, igual té continuïtat en el temps, perquè “queden moltes coses per fer. S’ha actuat a tres jaciments diferents, però estem a expenses d’una segona fase per acabar de posar en valor tots estos jaciments”. Per a Charly, este acte de clausura “serveix per reconèixer a tota la gent que ha treballat en este taller, des d’Ana Casasús, que ens ha assessorat moltíssim durant tot l’any, a les brigades forestals. I com no, a tots els alumnes, que han mostrat moltíssima passió i respecte des del primer dia”. L’acte va ser molt emotiu, i va estar presidit per la vicepresidenta de Comarca, Carmen Agud, i per alts càrrecs de l’INAEM i de Patrimoni de la DGA.

La directora general de Patrimoni del Govern d’Aragó, Marisancho Menjón, va clausurar este Taller d’Ocupació, i durant la seua intervenció va defensar que “l’arqueologia i el patrimoni és una cosa que enganxe. Des del punt de vista del territori i de les institucions que tenim responsabilitats en la cura i protecció del patrimoni, és una excel·lent notícia que tinguem gent formada en patrimoni arqueològic des de totes les vessants, tant en la neteja, com en la consolidació o la realització de rases arqueològiques”. La directora general va valorar “la passió i satisfacció que han mostrat els integrants d’este Taller d’Ocupació”, i va recordar que “els deu alumnes que s’han format a través d’este taller suposen deu focus de sensibilització cap al patrimoni, la seua cura i la lluita contra l’espoli”.

A l’acte també van assistir diferents consellers comarcals, així com representants dels ajuntaments de Calaceit, La Portellada i Ràfels, que són els tres municipis en els que s’han fet intervencions i prospeccions arqueològiques. Un Taller d’Ocupació que s’ha traduït en troballes arqueològiques de primer ordre, entre elles una moneda romana del segle IV a La Moratella, i que confirmaria que el poblat iber en qüestió va estar ocupat durant el període romà. Bona part de les peces que es van trobar en les excavacions que ha fet possible este Taller d’Ocupació es van exhibir durant la clausura de l’acte. Els alumnes de l’Escola d’Hostaleria de l’IES Matarranya van ser els encarregats de servir el cafè i l’esmorzar durant la presentació de les peces arqueològiques que s’han trobat gràcies a este taller.

RUBÉN LOMBARTE

Mitjans