Logotips d'organismes oficials

Estudiants alemanys visiten el Matarranya en una experiència d’intercanvi cultural

La iniciativa, que gire al voltant de la formació en llengües, també serveix per a crear vincles entre diferents territoris europeus

Video Thumbnail
Estudiants alemanys visiten el Matarranya en una experiència d’intercanvi cultural
Estudiants de l'IES Matarranya i de la petita ciutat alemanya de Quedlinburg protagonitzen un interessant intercanvi cultural. Si el passat mes d'octubre una quinzena d'alumnes de 1er de batxillerat van anar fins a la que és popularment coneguda com la primera capital alemanya, ara una dotzena d'est

Estudiants de l’IES Matarranya i de la petita ciutat alemanya de Quedlinburg protagonitzen un interessant intercanvi cultural. Si el passat mes d’octubre una quinzena d’alumnes de 1er de batxillerat van anar fins a la que és popularment coneguda com la primera capital alemanya, ara una dotzena d’estudiants de 2on de batxillerat i dos professors han visitat la nostra comarca. Durant una setmana, els estudiants alemanys conviuran amb famílies del Matarranya de cara a fomentar l’aprenentatge de l’anglès, si bé a través d’esta iniciativa també coneixeran les nostres tradicions, el patrimoni i el paisatge. De fet, i en el marc d’este intercanvi cultural, els estudiants dels dos països estan impulsant un projecte cooperatiu que verse sobre ‘El Matarranya d’abans i el d’ara‘. Precisament, dimarts van visitar l’arxiu fotogràfic de Comarca, el qual conste de més de 2.400 imatges antigues.

El conseller comarcal Fernando Mallén va ser l’encarregat de donar la benvinguda als estudiants alemanys, explicant-los què és la Comarca i què es el Matarranya, i a continuació van tindre l’oportunitat de descobrir l’arxiu fotogràfic en qüestió. En relació a esta matèria, Ana Casasús, tècnic de Patrimoni de Comarca, va remarcar que “gràcies a este arxiu, tenim l’oportunitat d’estudiar i analitzar el Matarranya de fa un segle i comparar-lo amb el Matarranya actual”. Imatges molt diverses i que ens ajuden a conèixer com vestia la gent, si s’ha conservat o no el patrimoni, com han anat evolucionant els nostres pobles, com també les festes i els nostres costums. Una ferramenta, l’arxiu fotogràfic, que va ser possible gràcies a un intens treball de recopilació i recuperació d’imatges antigues, i en el qual han treballat desenes de veïns i voluntaris de la nostra comarca.

Sobre l’intercanvi en qüestió, Daniela Urban, que és professora alemanya, natal de Quedlinburg, però qui va viure fa uns anys a Vall-de-roures, va explicar que “al mes d’octubre vam tindre estudiants del Matarranya a casa nostra, i ara ha arribat el moment de tornar-los la visita”. Els estudiants i els professors van arribar diumenge a la nit. “Els matins els passem a l’institut, perquè estem impulsant un projecte conjunt, mentre que les tardes les passem amb les famílies, coneixem també la zona i, entre altres, visitarem Solo Houses de Queretes o ens banyarem a Pena“. En relació al projecte en qüestió, els alumnes del Matarranya i de Quedlinburg estan comparant l’abans i l’ara del Matarranya a través de diferents facetes, com pot ser el patrimoni, les tradicions, la manera de vestir, la gastronomia, el concepte del turisme o el valor pel paisatge.

Quedlinburg, capital alemanya
Tot i que Quedlinburg és una ciutat relativament menuda d’Alemanya, té una història molt interessant. La ciutat va ser fundada pel rei Otó III, i va nàixer sota la famosa col·legiata de Quedlinburg, de la qual seria la primera abadessa Matilde, filla de l’emperador del Sacre Imperi Germànic Otó I. La ciutat va ser fundada l’any 994, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO durant la celebració del mil·lenni de la ciutat, i forme part de l’estat federat de Saxònia-Anhalt. Actualment té prop de 25.000 habitants, i la ciutat destaque per la seua plaça del mercat, el castell i l’església, així com un nucli antic molt pintoresc i conservat. De fet, la ciutat no va patir els desperfectes de les bombes durant la Segona Guerra Mundial. La professora Daniela Urban, que durant uns anys va viure aquí al Matarranya, va reconèixer que les portes de sa casa estan obertes per als veïns del territori que vulguen conèixer Quedlinburg.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans